Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Estetik Cerrahi Uygulamaları  / Meme Estetiği  / Tuberöz Meme (Tuberous breast) Tedavisi

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Tuberöz Meme (Tuberous breast) Tedavisi

    tuberoz meme breast

    Tüberöz Meme Nedir?

    Rees ve Aston* tarafından büyüme çağında ortaya çıkan ve sıklıkla her iki memeyi etkileyerek asimetriye neden olan memelerin doğumsal bir anomalisi, meme (parenkimal) dokusunun malformasyonu şeklinde 1976’da tanımlandı.

    Tüp şeklinde (Latince tüberoz) meme Jinekomastisi sorunu yaşayan yani kadınsı görünümde büyük memelere sahip erkeklerde de gözlenebilir.

    Tüberöz meme (TM) terimi yanında soruna; Tüp meme, biberon meme, tubular meme, keçi meme, meme fıtığı gibi farklı isimlendirmeler yapanlar bulunmakta.

    Tüberöz Meme sorunu ile gelen kişilerde detaylı muayene ve ileri tetkikler (örneğin USG) sonrasında standart plan; memelerin şekil, hacim ve simetri yönünden düzeltilmesi yanında mümkünse (kadınlarda) emzirme işlevinin korunabilmesidir.

    Fıtıklaşarak genişleyen areola (nipple adı verilen meme başını çevreleyen koyu deri alanı) kliniğe her zaman eşlik eder. TM hastalarında bu areola görünümü küçültülerek düzeltilmesi gereken tanı koydurmaya yardımcı bir diğer özelliktir.

    Tanı koydurucu bir diğer muayene bulguları, etkilenen memede meme tabanı çapının dar olması ve areoladan meme tabanına yapılan baskı ile büzülmüş meme parenkiminin areola arkasından dışarı doğru fıtıklaşmasının gözlenmesidir.

    Özetle,
    ⁃ Memelerden biri veya her ikisinde asimetri olsun olmasın farklı derecelerde tüpe benzer şekil bozukluğu varsa,
    ⁃ Meme tabanı çapı dar,
    ⁃ Areola genişlemiş konik biçimde,
    ⁃ Areola gövdeye doğru yatar pozisyonda bastırıldığında meme başına doğru fıtıklaşma tespit ediliyorsa,
    ⁃ Memenin alt kadranı yani meme başı meme katlantı yeri arası mesafe kısa, yüksekte, gergin ve düzleşmişse bu klinik TM’i işaret eder.

    Tüberoz Meme neden oluşur?

    Çalışmalar, memelerde bulunan zarımsı anatomik bir yapının (fascia corporis) embriyolojik hayatın 10 ile 14. haftaları arasında aşırı kollajen birikimine bağlı olarak kalınlaşmasının memelerin yatay ve dikey eksende büyümesini engelleyerek meme dokusunun fıtıklaşmasına ve tüp şeklini almasına yol açtığını ileri sürmekte.

    Kısaca bu meme malformasyonu hamileliğin 3. ayı içinde anne karnında oluşuyor.

    Tüberöz Meme Nasıl Sınıflandırılır?

    Tip 1: Tutulum sadece memenin orta ve alt kadranında gözlenir
    Tip 2: Tutulum her iki alt kadrandadır
    • Tip 3: Memenin tüm kadranları tutulmuş (Grolleau, 1999)

    Tüberoz Meme nasıl tedavi edilir?

    Tüberoz memelerin tek ve etkili tedavisi silikon implantla düzeltme cerrahisidir. Tek veya çift taraflı olan memelerde simetri, hacim ve form yanında yeni meme tabanı ve büyüyerek fıtklaşan areola dokusuda şekillendirilir. Areola ideal kabul edilen 38-42 mm. çapa düşürülerek yeniden şekillendirilecek şekilde kalıcı GoreTex sütürlerle dikilir.

    Hasta beklenti ve beden özelliklerini dikkate alarak seçilen (anatomik/yuvarlak) silikon implantlar kas altına (subpektoral) veya kas üstüne bazı durumlarda ise dual plan cep açıldıktan sonra kas altına yerleştirilir. Bu teknikle memelerde volumetrik hacim artışı ve taban genişlemesi sağlanırken, meme alt kadranında kalınlaşıp kendi üstünde katlanarak büzüşmeye ve memede tüp biçiminde görünüm ve darlığa neden olan sert fibrotik bant yapıları (hastalıktan etkilenen dokular) çıkarılarak memelere doğal ve estetik görünüm kazandırılır.

    Meme alt kadranındaki deri yetersizliği, silikon ameliyatı ile aynı zamanda veya ileri bir seansta yağ transferi ile giderilebilir. İleri formlarda doğal meme görünüm ve konturları için, meme alt kadranında hastanın kendisinden alınarak hazırlanan otojen yağ dolgularının kullanılması şarttır.

    Grolleau Tip 1 hastalarda, düşmüş meme başını yukarı asmak için mastopexy adı verilen meme toparlama veya dikleştirme cerrahisi de eş zamanlı cerrahi plana dahil edilmelidir.

    Özetle; TM hastalarında cerrahi,

    ⁃ Meme kas üstü bölgesine silikon implant yerleştirilerek (ileri vakalarda implant öncesinde doku genişleticilerle implant için cep önceden oluşturulabilir) daralmış taban ve volumetrik meme projeksiyonu sağlamak
    ⁃ Etkilenmiş büzüşmüş fibrotik bantların çıkarılması
    ⁃ Areola çapının düzeltilmesi
    ⁃ (Varsa) düşük meme başının ideal yerine yükseltilmesi
    ⁃ Yukarı doğru yer değiştirmiş meme katlantı hattının (inframammarial fold) düzeltilmesi
    ⁃ Düz sert ve kısa meme alt kadranına yağ grefti ile hacim ve kontur sağlamak amacıyla çerçevelenir.

    Ameliyat ve erken iyileşme süreci

    Genel anestezi altında meme başı cilt sınırından girilerek ameliyat başlar. Cerrahi çalışma algoritmasına uygun aşamalar geçildikten sonra memelere birer adet silikon dren yerleştirilir. Korse giydirilerek sedyeye alınan hastanın , 1 gece hastanede yatması gerekir. Ertesi gün dren çekilir ve hasta reçetesi verilerek taburcu edilir. İlk kontrol zaman taburcu olma tarihinden 2-3 gün sonradır. Hastanın kendi yapacağı pansumanı bulunmaz. İlk 15 gün yüzüstü yatması yasaktır, ikinci hafta sonunda baskılı korse çıkarılır. Üçüncü günden itibaren duş, hafif yürüyüş, alışveriş yemek vb gündelik yaşamın gereklerini yapmakta ve seyahat etmesinde sakınca bulunmaz. Yaklaşık 3-4 adet periyodu sonrasında memeler nihai sonucu alır. Üçüncü aydan sonra yüzme, tenis vb ağır sporlar dahil tüm egzersizler yapılabilir.

    Tüberoz meme ameliyatlarından sonra en sık görülen sorunlar nelerdir?

    Ameliyat yerinde ödem, akıntı, kızarıklık ve morarma belirtileri dikkatli hastalar ve atravmatik cerrahi sonrasında nadir görülür. Her silikon meme ameliyatından sonra görülebilen asimetri, tekrarlama (nüks), meme başında dolgunluk veya duyu değişiklikleri, dikiş reaksiyonları, areolada genişleme, genel olarak silikon reddi denilen kapsül kontarktürü gibi nadir komplikasyonlar dışında bu hastalar için görülebilecek beklenen en tipik sorun yağ grefti ile meme alt kadranı düzeltilmemişse meme alt kadranında düzlük (cilt yetersizliğine bağlı) ve silikonların kasüstü/meme dokusu altına yerleştirilmesi sonucu ince dokulu hastalarda gözlenen protez yüzeyinde dalgalanma (rippling) efekti olabilir. Revizyon veya ikincil tamamlayıcı işlem yüzdesi %30-50 kadardır. Ameliyat sonrasında mükemmel bir meme elde edilmesi bu nedenle beklenmemelidir.

    Tüberoz meme ameliyatı ne kadar sürer?

    Tek veya çift taraflı olması ve hangi derecede bir problem olduğuna bağlı olarak kaba bir tahminle ameliyatlar 2-4 saat sürebilir.
    Alt kaftan kontur düzeltilmesi için yağ greftletinin alınması durumunda süre biraz daha uzayacaktır.

    Tüberoz meme ameliyatlarında nelere dikkat etmek gerekir?

    ⁃ Kas altı yerine meme glandının altına yerleştirilen silikon protezler sonrasında alt kadranda double bubble (iki meme görüntüsü) deformitesi gözlenebilir.
    ⁃ Klinik problemi oluşturan sert kalın ve büzüşmeye neden olan doku parçaları çıkarılmaz veya cerrahi olarak düzeltilmezse (radial incisions) tüberoz meme tekrarlayabilir.
    ⁃ Ameliyat sırasında memenin dış yan bölgesine yapılan travmatik derin cerrahi, aynı taraf meme başında geçici duyu sorunları oluşturabilir.

    Tüberoz meme ameliyatlarından sonra emzirebilir miyim?

    Süt (Lactiferous) kanalları zedelenmeden yapılan atravmatik cerrahi sonrasında emzirebilmek mümkündür.

    İleri okuma/kaynak:

    * Rees TD, Aston SJ. The tuberous breast. Clin Plast Surg. 1976 Apr;3(2):339-47. PMID: 1261187.

    **Grolleau JL et al. Breast base anomalies: treatment strategy for tuberous breasts, minor deformities, and asymmetry. Plast Reconstr Surg 1999;104:2040-2048.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN