Meme Dikleştirme Nedir ve Nasıl planlanır?
Sarkan deforme memelerin dikleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ameliyata Mastopeksi (mastopexy) adı verilir. Ameliyat deri çıkarılması ve meme dokusunun şekillendirilmesini bir arada içerir. Hasta değerlendirme ve muayenesiyle, sarkmanın derecesi (ptozis), meme hacmi yeterliliği, cilt kalitesi ve meme başı pozisyonu ile göğüs kafesi anomalileri belirlenir. Meme dikleştirme planlamasında en kritik aşamalardan biri ameliyat sırasında ilave bir hacim için silikon implant desteğine ihtiyaç duyulup duyulmadığı olacaktır.
Meme (Göğüs) Dikleştirmede kullanılan bir sınıflandırma var mıdır?
Regnault. P, tatarfından 1976 da yapılan ve o tarihten günümüze kabul gören meme sarkma klasifikasyonu bulunmaktadır.
Tip 1 Hafif derece Ptozis: Nipple seviyesi meme katlantısı (fold) seviyesindedir
Tip 2 Orta derece Ptozis: Nipple seviyesi fold meme altında fakat meme alt sınırının üstündedir
Tip 3 İleri derece: Nipple seviyesi meme katlantısı altında ve alt meme sınırının altında bulunur
Glandular Ptozis: Nipple, meme katlantısı (fold) üstünde, meme alt sınırı meme katlantısının altındadır
Meme sarkması (pitozu) tedavisi kaç tiptir?
Kavramsal olarak 3 ana cerrahi meme dikleştirme tekniği ve bu tekniklerin varyasyonlarından oluşan cerrahi tedavi yelpazesi bulunur. Meme dokusunun olması gereken yüksekliğe çıkarılarak tespit edilmesi (pexy), memenin şekillendirilmesi (remodeling) ve büyütme (aotoaugmentation) için hastadan hastaya değişen birçok seçenek kullanılır. Meme büyütme eş zamanlı Mastopeksi ile beraber kombine edilebileceği gibi, orta derecede doku yetersizliği olan memelerde silikon implantlarla volüm desteği sağlanır. Volüm destetğine ihtiyaç duymayan hacmi yeterli memelerde sadece yeterli cilt çıkarılması yeterlidir. En az komplikasyona, sadece cilt çıkarılarak tedavi edilen uygulamalarda rastlanırken en sık komplikasyonlara silikonla meme büyütme ile beraber yapılan meme dikleştirme ameliyatlarında rastlanır. Meme büyütme ve küçültmeden sonra en sık yapılan meme şekillendirme işlemi meme dikleştirmedir (meme toparlama, kaldırma, meme asma).
Göğüs (meme) dikleştirme ameliyatları kaça ayrılır?
Teknik olarak Meme dikleştirme ameliyatlarında 6 ana cerrahi teknik bulunur:
- 1- Yarımay (Crescent) Mastopexy: Areola sınırıından yarımay şeklinde cilt çıkarılmasıdır. Areola yer değiştirmez ve areolaya çevresel büzücü (purse-string) dikiş atılmaz. Dezavantajı, areola şeklinin oval biçim kazanması ve genişleyen izdir. Bu nedenlerle bu tekniğin yerine areoladan kasa kadar derinleşen kama şeklinde (wedge) üçgen doku çıkarılması önerilir (Handel N., 2006).
- 2- Donut (Circumareolar) Mastopexy: Areola çevresinden belirlenen genişlikte 360 derece tam kat deri çıkarılmasıdır (Gruber RP., 1980). Dışarı doğru şişkin ve kabarık (protuberant) areolalarda etkili bir yöntemdir. Sıklıkla meme ogmentasyonu ile beraber eş zamanlı geniş areola çapının (>5 cm.) küçültülmesi için kullanılır. Nipple kaldırma sınırı <2 cm.dir. Çıkarılacak deri genişliğinin 7 cmden büyük olmaması önerilir. Bu sınır aşılırsa, areolada düzleşme, izde genişleme, areolar şekil bozukluğu veya pilelenme ve cilt kalitesinde bozulma ile karşılaşılabilir. Bazı cerrahlar komplikasyon oranını düşürmek için Areola/cilt eksizyon oranının 2/1 olması gerektiğini belirtirler (Brink RR., 1993). Areola genişmemesi için areola ile cilt arasına çevresel erimeyen kalıcı mastopeksi dikişleri kullanılır. Kese ağzı (purse-string) ve vagon tekeri (Wagon-wheel) metodları tercih edilir. İkincisi ilkine göre çok daha etkili ve iz genişlemesine yol açmayan teknik olarak kabul edilir. Tip 1-2 de, özellikle geniş areola çapı varsa ve kısa areola fold mesafesi olan kişilerde tercih edilir (silikonla veya silikonsuz). Mastopeksi işlemi, implant yerleştirilmesinden sonra gerçekleştirilmelidir.
- 3- Vertical (Düşey, Dikey) Mastopexy: Donut tekniğinden daha fazla cilt çıkarılması durumunda kullanılır. Nipple istenen yüksekliğe taşınırken, areola çevresinde dikiş hattında gerginliğe neden olunmaz. Tip 1-3 arası ptozislerde kullanılabilir. Kalan iz orta hattadır ve orta derecedeki sarkma tedavilerinde bu iz belirgin olabilir. Areola çapı geniş veya ilk ameliyat sonrasında genişlemişse tercih edilir.
- 4- Vertical-Y Mastopexy: Areola üstünde kesi yapılmaz. Y şeklinde iz kaldığı için bu ad verilir. Silikonla hacim desteği sağlanması gereksin veya gerekmesin, areola çapı yeterli, pozisyonu normal olan özelikle glanduler tip, alt kadran hacim/deri fazlası olan hastalarda tercih edilir, (Hidalgo DA., 2007).
- 5- Circumvertical Mastopexy: Belirgin ptozis, geniş areolaya sahip ve areola/fold mesafesi kısa olan hastalarda uygun/yeterli olmayan vertikal mastopeksi (nipple istenilen yüksekliğe taşınamayacağı için) yerine circumareolar ve vertikal mastopexy kombine edilerek kullanılabilir.
- 6- Inverted-T Mastopexy: Fazla cilt alınması gereken hastalarda uzun dikiş hattı bırakılarak yapılan tekniktir. Bodylft hastaları gibi ileri derecede üst kutup meme hacim kayıpları olan ve Tip 2-3 hastalara uygundur. Kavramsal olarak tanımlanan yukarıdaki 3 maddenin tüm cerrahi gerekliliklerinin yerine getirilebildiği bir cerrahidir.
Meme dikleştirme hastanın değerlendirilmesinde nelere dikkat edilmelidir?
Yaş, geçirilmiş veya beklenen hamilelik ve emzirme (süresi dahil) hikayesi, önceki meme cerrahileri, doğum kontrol, psikotrop (beyin fonksiyonlarını etkileyen ilaçlar) veya hormon ilaçları, diğer genel kronik ilaç kullanımı, hızlı veya aşırı kilo verme hikayesi, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları ayrı ayrı sorgulanır ve not edilir. Boy, kilo beden kitle indeksi (BMI), göğüs kafesi anomalileri, meme pozisyonu, meme başı yeri, areola genişliği (normali 4-4.5 cm) ve asimetrisi, meme hacmi, cilt kalitesi, çatlak olup olmaması ayrı ayrı değerlendirilir. Mastopeksiden fayda görmeyecek olan hastalar, meme pozisyonu aşağıda olup, belirgin sarkması olmayan hastalardır. Bazen bir memeye sadece areola etrafında iz bırakan cilt çıkarma işlemi uygulanırken diğer memeye asimetri düzeltilmesi amacıyla vertikal iz bırakan bir dikleştirme işlemi gerçekleştirilebilir.
Meme dikleştirme ameliyatları sonrasında hangi hasta beklentileri karşılanmalıdır?
3 temel beklenti karşılanmalıdır:
- 1- Meme üst kadran dolgunluğu,
- 2- Meme, meme katlantısının üzerine taşınmalıdır,
- 3- Minimal iz. Bununla beraber hastalar, nipple asimetrisi olmamasını, nipple pozisyonunun aşağıda kalmamasını ve zamanla areola genişlememesini talep eder.
Meme(Göğüs) dikleştirme ameliyatları kaç saat sürer? Ne zaman taburcu olunabilir?
Silikonla meme hacmi desteği sağlanıp sağlanamayacağına göre 2-4 saat süren ameliyatlardır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda bazen dren kullanılır. Drenler ertesi gün çıkarılır ve taburcu olunur.
Meme dikleştirme ameliyat sonrası İyileşme süreci nasıldır? Nihai sonuç ne zaman alınır?
Yapılan ameliyat tekniğine bağlı değişenlik gösteren iyileşme sürecinde hasta 2 hafta korse takar. Ertesi gün taburcu olan hastanın ilk duşu 3. günde, işe ve spora başlama zamanı 1. hafta sonundadır. Memeler her şekillendirme ameliyatında olduğu gibi 2-3 adet dönemi sonunda yaklaşık nihai sonuca kavuşur. Yüzme veya Pilates gibi zorlayıcı ağır egzersizler için birinci ayın sonu beklenebilir. Dikiş izleri için 3-4 ay süreyle baskılı masaj uygulanması önerilir.
Göğüs dikleştirme, toparlama ameliyatları tekrarlar mı?
Ani ve aşırı kilo alıp vermeler, aşırı spor ve zorlamalar nedeniyle meme cildindeki yırtılmalar, yerçekimi vb doğal nedenlerle memelerde meme başında aşağı düşme, areolada veya izlerde genişleme olduğu takdirde ameliyat sadece varolan probleme yönelik olarak tekrar planlanabilir, silikon değiştirilmesi veya sadece areolaya yönelik revizyonel cilt işlemleri gerçekleştirilebilir.
Göğüs dikleştirme için kişinin kendisinden alınan yağ transferleri veya dolgu malzemeleri kullanılabilir mi?
Kullanılmaz. Çünkü meme dikleştirme uygulamaları meme başının ideal yere kalıcı olarak taşınmasını, memeye şekil verilmesini ve meme pozisyonunun sabitlenmesini sağlamalıdır. Dolgu işlemleri göğüs kemiğine veya meme sınırlarına kontur vermek için sınırlı hastada uygulanır. Vücuda yabancı bir dolgu malzemesi ile meme hacmen, şekilsiz ve geçici olarak (tüm olası komplikasyon risklerini alarak) ancak şişirilir.
Meme dikleştirme sonrası hamile kalınırsa meme şekli bozulur mu?
Hamilelik ve emzirme süreçleri ameliyat öncesinde plastik cerrahınızla mutlaka konuşulmalıdır. Hamilelik beklentisi meme dikleştirme için engel değildir. Bununla beraber tuberoz meme adı verilen doğumsal meme anomalilerinde ergenlik dönemini takiben yaşlarda bu ameliyatlar yapılabilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Fiyatları 2022
Türkiye’de ve Ankara Meme Dikleştirme Ameliyatı fiyatları yapılacak operasyonun kapsamına ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu işlemi düşünen kişinin gerçekçi beklentileri olmalıdır. Websitemizdeki iletişim sayfamızda bulunan formu doldururarak ya da aşağıdaki telefon numaralarımızdan bu konuda bilgi almak istediğinizi belirtebilirsiniz:
Ankara Estetik Cerrahi Telf. : +90 (312) 284 86 76
Whatsapp Destek Hattı : +90 (544) 847 28 47