Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Genel  / Dudak Estetiği

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Dudak Estetiği

    dudak

    Dudak Estetiği Nedir?

    Bireysel Yaklaşımlar, Bütünsel Çözümler

    Yüz imajında en güçlü estetik tamamlayıcı değere sahip olan organ.

    Büyüklüğü, kalınlığı, biçimi, birbiriyle olan alt ve üst oranı, projeksiyonu, konturu, çizgileri, rengi ile yüz algısında arka planda yerleşmiş dişlerle kişiye eşsiz bir farklılık kazandıran, gülme işleviyle dönüşerek kazandığı eşsiz formla, yanak gamzesiyle olan ilişkisiyle birçok kişinin aklında kalan çok güçlü bir estetik ünite.

    Kelimelere, duygulara, ifadelere hükmeden estetik bir çerçeve.

    Dudaklar sadece dudaklardan ibaret değildir. Bütünsel algı prensipleri gereği dudaklarımız, burun ile arasındaki yükseklikler, çizgilenmeler, oluklanma ve açılanma ile burun ve çene ucuyla devam eden ikincil bir estetik etkiye sahiptir.

    Normal dudak anatomisi

    Dudakların deri ile olan geçişi (demarkasyonu) alt ve üst dudakta belirgin olmalı, üst dudakta burun tabanından aşağı paralel inen dikey silindirler (filtral sütunlar) ön plandayken alt dudakta en önemli alan 1/3 orta dudak bölgesidir. Bu bölgede dudak simetrik iki parçalı veya tek parçalı olabilir. Üst dudak orta hattta bulunan kabarıklık (tüberkül) belirgin olmalı ve üst dudağı simetrik 2 parçaya bölmelidir. Alt 1/3 yüz alanında burun tabanı ile alt/üst dudakların birleşme çizgisinin, burun tabanı ile çene ucu mesafesi oranının 1/3’üne denk gelmesi beklenir. Bu alanın % 40’ını üst dudak işgal etmelidir. Üst alt dudak oranı 2:3 olmalıdır. Profilden çene dudak burun arasındaki açılar da dikkate alınmalıdır. Üst dudaklar alt dudakların 1-2 mm. önünde yer alması gerekirken bu mesafe çene ucundan 3-4 mm. önde olmalıdır.

    Dudak Estetiğine İhtiyaç Duyulan Durumlar Nelerdir ?

    Çok sigara içen kişilerde ve genel olarak yaşlılık belirtisi olarak karşımıza çıkan üstte barkod çizgiler, yanlarda kıvrımların düşmesi, çizgilenmelerin artması, yerçekimine bağlı oluklarda derinleşme, vektörel yer değişmelere bağlı yağ ve cildin neden olduğu ilave estetik boyut kayıpları, doğuştan gelen ince dudaklar, yaşlanmaya bağlı hacim kayıpları gibi birçok haklı estetik kaygıya neden olabiliyor.

    Tedavi Seçenekleri ?

    Tedavi seçenekleri arasında, güvenli dolgu uygulamaları ile hacim kazandırıcı volüm çalışmaları, asimetri düzeltilmesi, nörotoksinle aktif veya statik kas şekillendirmeleri, yüzeyel kimyasal soyma ve PRP ile cilt yenilemeler, HIFU ile dudak ve çevresi sıkılaştırma, belirginleştirme, konturplastiler yapılabilmekte en ideali ise tüm bu seçenekler kendi aralarında hasta beklentileri için kombine edilebilmekte.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Dikkat dilmesi gereken en önemli nokta, uygulama yapan kişinin derin anatomik, güncel uygulama tekniklerine sahip olması, güvenli olmayan onaylanmamış dolgu ve cihaz uygulamalarından kaçınmak, sağlık bilinci, sorumluluğu, liyakat ve uzmanlığı olmayan kişilere sağlığınızı emanet etmemeniz, uygulamayı yaptırmak için ucuz doktor ucuz ürün ucuz işlem aranmaması, uygulamayı kuaför, spor veya güzellik salonları gibi yerlerde yaptırmamanız gerekir. Bir dolgu kullanılacaksa bu ürünün onaylı ve güvenli olması kadar son kullanma tarihinden önce kullanılması ve sizin için açılması gerekir, sorgulayınız.

    Akıllı Dolgu, Işık Dolgusu Nedir?

    d3Kliniklerde sık kullanılan dolgu malzemelerinin içeriği Hyaluronik Asit (HA) kalıcılık süresi 6-12 aydır. Kalıcılığı artırmak için laboratuvarlarda moleküllerin çapraz bağ içeren türevleri türetilmiştir. Güncel yenilikler arasında “akıllı dolgu” olarak tarif edilen uygulandığında jelimsi yapısıyla ele gelmeyen, dışarıdan gözlenmeyen, dinamik kas hareketlerine uyumlu dolgular piyasada duyulmaya başlandı. Burada akıllı olan elbette dolgu değil hekim olmalıdır. “Işık dolgu”ları da yine bilindiği gibi ışık veren değil içeriğindeki hacim verici HA lere ilave olarak içeriğinde cildi tazeleyen ve destekleyerek besleyen element, aminoasit ve vitaminler bulunan dolgulardır.

    Cheiloscopy: Dudak izi analizi ve dolgu işlemleri

    Dudak izi, tıpkı parmak izi (fingerprints) veya damak anatomisi (palatal rugae) gibi kişiye özel ve eşsizdir. Adli tıpta kimlik tanımlaması için kullanılması giderek yaygınlaşan dudak izlerinin yaşla değişmediğini ancak estetik sektöründe geçici ve kalıcı olabilen dolgu uygulamalarıyla bu izlerin değiştirilebileceğini tahmin edebilirsiniz. Dudak izi incelemesine, Cheiloscopy adı veriliyor. İnceleme için fırça ile koyu renkli ruj sürülmüş dudaklara transparan bir plastik film (cellophane film) ile basılarak dudak (ruj) izi alınıyor ve elde edilen kişiye özel çizgilenmeler lens altında değerlendiriliyor. Değerlendirme için sadece alt dudak orta 1/3 lük kısmın haritalandırılması kimlik teşhisi için yeterli. İndirekt (dolaylı) dudak izi için rujlu dudak alanına direkt bir yapışkanlı cam deney lamı bastırılarak dudak izi toplanıyor. Dudak izlerinin yaklaşık %30’u dikey çizgi formundayken, %28’i çok kollu veya dallı, % 6’sı karma (dikey ve kollu), % 24 ağsı ve % 12 belirsiz formda bulunmuş. Erkeklerde dikey ve ağsı form hakimken, kadınlarda çok kollu patern yaygın. Çalışmalar dudak izlerinin yaşla değişmemekle beraber coğrafi/etnik özellikler taşıdığını göstermekte. Dudak dolgularının en az imaj kadar bu anlamda bir kimlik değişimine de neden olabileceğini aklınıza getirmiş miydiniz? Dikkat: Yakın gelecekte kısa akşam ziyaretlerinde kadehinizi yanınızda taşımak zorunda kalabilirsiniz?

    Yaşlı Dudak Tedavisi

    Konuşurken, poz verirken, gülerken dudaklarınız sizin genç veya yaşlı görünmenize neden olabilir. Diş hijyeni kadar, dişlerinizin dizilimi, diş etlerinizin görünmesinden dudak kalınlığına, dudaklarınızın cilt kalitesinden ve yüzünüzle olan oransal uyumuna kadar dikkatle incelenmektesiniz. Dudak hacminin azalması, kas kaybına bağlı olarak filtral sütunların düzleşmesi, diş etlerinin gülerken görünmesi ve cildin bozulan anatomik mimarisine eşlik eden dudak boy uzamasının engellenmez yaşlanma belirtileri olduğunu burada yazalım. Peki çözüm seçenekleri neler? Tedavi 3 saç ayağı üzerine oturur. 1. Cilde ait gençleştirme ve sıkılaşma tedavileri, 2. Kaslara ve derin oluklara yapılan nörotoksin/dolgu işlemleri ve 3. uzayan dudak boyunu kısaltma cerrahisi (lip lifting), ve elbette birkaç seçeneği içeren kombine işlemler.

    Kontur: Dudak mimarisinde yaşla azalan kontur problem ve uyumsuzluklarının yerine konmasını dolgularla sağlarız. Ortalama kalıcılığı 6-12 ay olan stabilize Hyaluronik Asit (HA) türevi dolgular bilinen ve en sık en güvenle kullanılan dolgu malzemeleridir. Uygulama sonrası 3 güne kadar uzayabilen ödem dikkat çeker. 30 ölçü (gauge) kalınlığında ve 1.25 cm boyundaki iğnelerle white roll adı verilen dudak deri arası bileşke hattından deri altına (subdermal) girilerek filtral sütun, tüberkül ve dudaklar hacimlendirilir. Üst dudaklar için totalde 0.5-0.8 cc dolgu tercih edilir.

    Hacim: Hastanın kendisinden alde edilen membran (fasya, yağ), HA türevi veya HA dışı doldular tercih edilebilir. Alt dudakta dudağın anatomisine (tek loblu/çift loblu) dikkat edilerek iyileşme zamanı, maliyet, riskler, kalıcılık ayrı ayrı değerlendirilir.

    Burun altı dudak asma (Lip lift)

    Burun kas birleşme yerinden birkaç milimetre cilt ve kas çıkarılmasıdır. Dudak burun tabanı mesafesi < 18 mm. olan ve yara iyileşme sorunları (keloid vb.) yaşayan kişilere uygulanmaz. 5-6 mm. den daha az çıkarılan deri adası ile belirgin cerrahi sonuç alınamadığı bildirilmiştir. İlk 3 ayda relaps (tekrarlama) oranı % 10-30 olarak bildirilmekte. Detaylı cerrahi teknik ve göreceli kontrendikasyonlar için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.ankaraestetikcerrahi.com/dudak-asma-kisaltma-estetigi-lip-lift-dudak-kaldirma/

    Dudak Estetiği Ankara

    Dolgu uygulamaları, içeriklerindeki lokal anestetikler sayesinde artık acısız uygulamalardır.  Dudak şekillendirmek için tercih edilen diğer seçenekler arasında yer alan “kişinin kendisinden alınana yağ dolguları” güvenilir ve tecrübeli ellerde kas içine verilmesi gereken hacim artırma teknikleridir, asimetri ve nakledilen yağların yaşayabilirlik sorunu bu uygulamanın en öne çıkan handikapıdır. Jel silikon içerikteki dolguların kullanımı yıllar önce (dokularda yer değiştirdikleri için) terkedilen bir diğer uygulama seçeneğidir. Katı silikon uygulamalarının ise neden olabileceği dudak duyusu bozuklukları, asimetriler ve doğal görünümden uzak sonuçlar işlemlerin uygulanmasını sınırlayan faktörlerdir. Güvenli olmayan, onaylanmamış fantastik kalıcı iplik uygulamaları, ucuz su tutucu dolgu malzemelerinin hızlı etkili ve kolay uygulanıyor diyerek tercih edilmesi sağlığınız için zar atmakla eşanlamlıdır. Şanslıysanız, bir yan etki veya komplikasyonla karşılaşmazsınız. Ancak bu size değil gelen zara bağlıdır.

    10 Maddede Dudak estetiği

    1. Güvenilir ve onaylı hekim, ürün ve uygulama yeri seçilmeli
    2. Uygulamayı ucuza getiren yer, kişi, ürün aranmamalı
    3. Kullanılan ürünler son kullanma tarihinden önce sizin için açılarak kullanılmalı
    4. Kullanılacak olan ürünün yan etkileri ve olası komplikasyonları dikkatle sorgulanmalı
    5. Orantısız, aşırı ve fantastik uygulamalardan kaçınılmalı. Revizyon ve/ya rötuş için ürünün bir kısmı rezerv edilmeli
    6. Bütünsel yaklaşım prensipleri gereği, uygulama öncesi tüz yüz uyumu adına özellikle çene ve burun ucu ile yanaklar da integratif değerlendirmeye dahil edilmeli
    7. Akılllı dolgu, Işık veren dolgu yoktur, bunu yerine Zekice hazırlanmış satış stratejileri olabilir
    8. Dudak estetiği sonuçlarında başarıya etki eden ilk 3 faktör; doğal görünüm kazanılması, yüzle uyumlu sonuçların sağlanması ve en az riskle en çok faydanın alınmasıdır
    9. Dudak estetiği, bütünsel yaklaşımlar gereği diş estetiğinden ve dişeti problemlerinden (gummy smile) ayrı düşünülmemelidir.
    10. Dudak dolgu uygulamaları; kısa sürede sonuç veren, acısız ve her yaşta sık tercih edilen ve sonucu öngörülebilir olduğu kadar yüksek tatmin edici bulunan klinik uygulamalardır.

    Bireysel Yaklaşımlar, Bütünsel Çözümler gerektirir, çünkü “Güzellik Bütünle Uyumdur”

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN