Ameliyatsız Burun Estetiği veya Cerrahisiz Rinoplasti Nedir?
Burun derisi ile burun iskeleti (kıkırdak/kemik) arasına enjektörle dolgu vererek burun kontur düzeltme veya şekillendirilmelerine Cerrahisiz (non-surgical) Rinoplasti adı verilir. Hasta uygulamadan sonra işine hemen dönebilir ve “dolgu etkisi” işlemden hemen sonra gözlenir.
Cerrahisiz Rinoplasti neden tercih edilir, kimlerce uygulanır?
Cerrahisiz Rinoplasti (dolgu ile burun şekillendirme) uygulamaları cerrahi girişimlere göre daha kısa, ucuz, minimal invazif ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle son zamanlarda sık tercih edilmeye başlandı. İşlemin fonksiyonel topografik cerrahi anatomi gibi temel konulara hakim ve uzman olmayan (çoğu doktor olmayan acemi) kişilerce gerçekleştirilmesi sıklığı artan komplikasyonların bir nedeni olabilir. Dolgu sonrası Estetik kazanımların az veya çok yetersiz olması yanında büyük komplikasyonlarla karşılaşılmaması, meydana çıkan sorun ve memnuniyetsizliğin geçici olması, uygulamaların hekim olmayan kişilerce cesaretle kullanılmasının önünü açan en önemli faktör kabul edilebilir.
Dolgu ile burun estetiği: Uygulama sonrası karşılaşılabilinecek komplikasyonlar nelerdir?
Dolgu maddesine karşı gelişen immunreaksiyon: Duyarlılık, kaşıntı, ateş ileri durumlarda anaflaktik şok
Yetersiz cerrahi teknik sonucu gelişen komplikasyonlar: Enfeksiyon ve selülit, kanama, kızarıklık, hematom, nodül, dolgunun uygun anatomik alana yapılmamasına bağlı gelişen iltihabi olmayan nodül, yabancı cisim reaksiyonu sonucu oluşan granülomlar ilk ayda sık gözlenir, genellikle yarı-kalıcı veya kalıcı dolgular kullanıldığında gözlenirler.
Asimetri,
Burun derisinde uzamış beslenme bozukluğuna bağlı beyazlık (Tyndall efekti), ağrı, koyu renkli renk değişiklikleri ve doku nekrozu,
Oftalmik/retinal arter tıkanmasına (oklüzyonuna) bağlı görme problemleri, körlük ve diğer yan etkiler
Daines SM, Williams EF. Complication associated with injectable soft-tissue filler, a 5-years retrospective review.JAMA Facial Plast Surg. 2013;15(3):226–231
Lazzeri D, Agostini T, Figus M, Nardi M, Pantaloni M, Lazzeri S. Blindness following Cosmetic Injection of the face. Plast Reconstr Surg. 2012;129(4):995–1012
Cerrahisiz Rinoplasti: Sonuca etki eden hasta değişkenleri nelerdir?
Burun anatomik (büyüklük, şekil, kıkırdak/kemik) yapısı,
Daha önce yapılmış olan cerrahiler veya dolgu uygulamaları, içerik ve sayısı
Deri özellikleri (kalınlık, kalite, yağlı cilt, iz, yumuşak doku özellikleri)
Cerrahisiz Rinoplasti: Burun derisinin “bilinmesi gereken” topografik özellikleri nelerdir?
Burunda en kalın deri burun kökünde (Nasion), en ince deri bölgesi nasion’un hemen altındaki Rhinion’dur. Rhinion, burunda kemik kıkırdak (ULC) birleşme yerini gösterir. Nasion bölgesi, burun/alın açısı (nazofrontal angle: NFA) olarak isimlendirilir.
Burun derisi ile iskelet yapılar (kıkırdak/kemik) arasında 4 tabaka (kat) yer alr. yüzeyel yağ tabakası, fibromusküler tabaka (kas tabakası), derin yağ tabakası, kıkırdak/kemik zarı (perikondrium/periost).
Kalın ve yağlı burun derisine dolgu ile 3 boyutlu şekil vermenin dezavantajı, işlem sonrası gelişen şişlik (ödem) iken avantajı dolgu sonrası gelişebilecek düzensizlik ve asimetrilerin (irregularities) kalın deri ile kamufle edilebilmesidir.
Burnun ana besleyici damarları, yüzeyel yağ tabakası i(SMAS) çinde seyreder. Bu nedenle dolgular için lgüvenli lokalizasyon kas altı ile en derinde bulunan kıkırdak kemik zarı arasındaki alandır.
Burnun üst ve alt bölgesi birçok ana arterin terminal uçlarınca oluşturulan bir şebeke ile beslenir.
Ameliyatsız Burun Estetiği: Nasıl uygulanır (Cerrahi teknik/1)
Dolgu belirlenen burun alanında, orta hatta ve kas tabakası (SMAS) ile kemik/kıkırdak zarı ile arasına verilmelidir.
Burun orta hat ve anatomik estetik üniteler simetrik olarak işaretlenir.
İşlemin lokal anestezi ile doku yüksekliği şişirilerek yapılması kontur asimetrisine neden olabilir.
Dolgu 4 bölgeye yapılarak şekillendirme yapılır. Burun kökü (Radix), Kemik kıkırdak bileşkesi (Rhinion), Tip yani burun ucu ve son olarak Supratip alanına (burun ucu Rhininon arasına).
Ameliyatsız Burun Estetiği: Nasıl uygulanır (Cerrahi teknik/2)
Kemer onarımı: İlk dolgu injeksiyonu burun Kemerinin üst bölgesine yapılarak kemer (hump) düzeltilmeye çalışılır.
Burun ucunu kaldırmak için: Burun delikleri arasında derinde kalan kemik çıkıntı önüne (ANS) dolgu yapılarak kolumella ve orta burun kıkırdağı kolları (medial crura) yükseltilir.
Burun ucu gerisindeki ve burun sırtındaki deformiteler için burun içinden (endonasal) veya burun sırtına kıkırdak üstünden girilerek masajla dolgu yayılır.
Burun duvarlarına yapılan dolgular en az 15 dakika masajla boşluklara dikkatlice yedirilir. Damar hasarı için maksimum dikkat gereken yerler buralardır.
Burun ucu en az dolgu verilmesi gereken ve gerginliğe bağlı ciltte beslenme bozukluğu olmaması için en sık takip edilmesi gereken alandır.
Dolgu uygulaması acemiler için kör, deneyimli cerrahlar sivri uçlu kanülle gerçekleştirilebilir.
Kullanılacak dolgu miktarı, 0.2 ile 1.5 ml arasında değişir*.
*Rohrich RJ, Ghavami A, Crosby MA. The role of hyaluronic acid fillers (Restylane) in facial cosmetic surgery: review and technical considerations.Plast Reconstr Surg 2007;120:41S–54S.
Cerrahisiz Rinoplasti: Komplikasyon Yönetimi/1-7
Dolgu için künt uçlu ve küçük çaplı (atrvmatik) kanül tercih edilmesi
Doğru anatomik alana enjeksiyon yapılması
İşlem öncesi, kanı sulandıran ilaçların 1 hafta önce sonlandırılması
Asimetrilerden kaçınılması için topografik işaretlemeler
Vasküler hasarı azaltmak için dolgu ile beraber damar büzücü (vazokonstrüktif) epinefrin kullanımı
Burunda tehlikeli damar alanlarında (danger zones) acelesiz ve az az miktarlarla ilerleyerek yavaş enjeksiyon (nazolabial alan, burun radiksi (glabella) ve burun yan duvarları)
İşlem sonrası alana soğuk kompres uygulanması
Bertossi D, Giampaoli G, Verner I, Pirayesh A, Nocini R, Nocini P. Complications and management after a nonsurgical rhinoplasty: A literature review. Dermatol Ther. 2019, Jun 1
Alam M, Gladstone H, Kramer EM, et al. ASDS guidelines of care: injectable fillers. Dermatol Surg.
2008;34(suppl 1):S115-S148.
Cerrahisiz Rinoplasti: Komplikasyon Yönetimi/8-15
Uygulama sonrasında citte beslenme bozukluğundan gözlenirse sıcak kompres uygulaması, nitrogliserin yama (paste) yapıştırılması, ilk 24 saat içinde Hyaluronidaz enjeksiyonları
Dolgu sonrası nemli ve yüksek ısısı olan alanlardan kaçınmak (spa, hamam, buhar odası, havuz vb.)
Zorlayıcı sportif aktivite ve egzersizlerden ilk 2 gün uzak durulması
İşlem sonrası saatlerde direkt güneş altında kalınmaması, cilde kapatıcı gibi kozmetik ürün temas etmemesi
Asimetri, Nodül ve granülomlar (geç dönemde gelişir) için kitle içine kortikosteroid veya Hyaluronidaz kullanımı
Etkilenen alan < 2.5 mm ise: 10-20 U tek enjeksiyon Hyaluronidaz,
Etkilenen alan 2.5 mm-1 cm ise: 2-4 enjeksiyon, her enjeksiyonda 10-20 U önerilir
Görme problemleri için acil göz doktoru konsültasyonu, masaj, timolol damla ile kortikosterod verilmesi önerilir
Bertossi D, Giampaoli G, Verner I, Pirayesh A, Nocini R, Nocini P. Complications and management after a nonsurgical rhinoplasty: A literature review. Dermatol Ther. 2019, Jun 1
Alam M, Gladstone H, Kramer EM, et al. ASDS guidelines of care: injectable fillers. Dermatol Surg. 2008;34(suppl 1):S115-S148
Etiketler: Nasal cosmetic injections, cerrahisiz rinoplasti, ameliyatsız burun estetiği, non-surgical rhinoplasty, filler, dolgu, burundolgusu, ankaraestetikcerrahi, nedimsarifakioglu, gestaltestetik