Silikonla Meme Büyütme: En çok merak edilen ve sorulan “22 soruya cevap”
1. Silikon Protezle meme büyütme operasyonları meme estetiğinin en sık uygulanan operatif işlemlerinden biridir. 2013 yılında ABD’de toplam 313.327 protezle meme büyütme operasyonu gerçekleştirilmiş olup bu oran 1 yıl içinde liposakşın ameliyatlarından (363,912) sonra en sık yapılan 2. ameliyat olduğunu gösteriyor. Elimizde ülkemiz için maalesef sayısal bir veri mevcut değildir.
2. Son yıllarda halk ve akademik çevrelerde memeyi büyüterek şekillendirme uygulamaları arasında yağ transferleri ve dolgu malzemelerinin yeri sık tartışılmakta. Yöntemin sık kullanılması önündeki en büyük engellerin; travmatik yaklaşım, dönüşecek olan dolgu içeriği ve keza nakledilen yağ hücreleri içinde taşınan büyüme faktörlerinin tümör oluşumunu tetikleme ihtimali ciddi ve saygın bilim çevrelerinde çok iyi bilinmekte.
Oluşturdukları sert kitlelerle kansere neden olan tehlikeli yumruları maskelemeleri, beklenen sonuçların öngörülememesi, sonucun sürekli tekrarlanmaya ihtiyaç duyacak kadar geçici olması ve uygulamanın buna benzer bir çok risk taşıması bu girişimlerin oldukça güvensiz ve riskli olarak değerlendirilmelerine yol açar. Bu haklı ve gerçek nedenlerle dolgu ve yağ enjeksiyonlarıyla meme büyütme işlemlerinin yaygınlığı, bazı gelişigüzel uygulama ve uzman olmayan kişilerin videolarıyla sınırlıdır. Tecrübeli plastik cerrahların elinde silikon protezlerle meme büyütme ve şekillendirme uygulamaları, hem kalıcı hem de minimum risk maksimum güvenle yıllardır sağlanmakta.
3. Silikon protezler istenen çap, taban ve yükseklikte seçilebilir, yüzey özellikleri pürtüklü (textured) veya düz (kaygan) olabilir. Genel olarak kas altına düz yüzeyli, kas üstüne ise pürtüklü yüzeye sahip protezler tercih edilir.
4. Protezlerin yerleştirilme yeri (pektoral) kas altına, bu kas zarı (faysa) zarfı içine veya kas üstüne olabilir. Hayatının sonraki dönemlerinde hamile kalabileceğini ifade eden gençlerde kas altı yerleşim çok daha uygundur.
5. Yerleştirilen silikon protezler damla (gözyaşı biçiminde, anatomik) veya yuvarlak şekilli, sert veya yumuşak kıvamda olabilir. İçeriği serum veya silikon jel olanlar mevcuttur. Yuvarlak olanlarla daha çok dekolte, göğüs çatalı belirginleştirilirken damla şekilli protezler göğüs altında belirginleşme sağlarlar. Bu belirginlik özellikle profilden ve meme başı lokasyonunun yeri açısından dikkate alınmalıdır.
6. Silikonların ömür boyu kullanma ömrü bulunmakla beraber 10-12 yılda bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilir. Bunu sağlamak için üretici firmanın kurumsal kimliği ve güvenirliliği çok dikkatli sorgulanmalıdır. Hatırlanacağı gibi Fransa kaynaklı bir firma, sanayi de kullanılan ve artan malzemeleri meme protezleri içeriğinde kullandığı için, bu içeriği sahip birçok protez geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde toplatılmıştır.
7. Protez ameliyatlarından sonra hamile kalınabilir, bebek emzirilebilir. Bununla beraber hamilelikte alınan verilen aşırı kiloların memelerin nihai şeklini etkileyeceği düşünüldüğünde, hamileliği (uzun süre) düşünmeyen kişilerin protezle meme büyütme (augmentation) operasyonuna karar vermesinin çok daha uygun olduğu düşünülür. Hamilelik öncesi protez yerleştirilen bir kişinin protezi hamilelik sonrası tekrar aynı kişiye yerleştirilemez. Kullanılmış protez bankası yoktur.
8. Silikon protezlerin yerleştirilme yeri sıklık ve güven sırasına göre; meme altı, meme başı ve koltukaltıdır. Meme altında bırakılan iz belirsizdir ve dikiş atarken teknik bir problem yaşanmamışsa kolay kolay dışardan farkedilmez. Her tekniğin birbirinden üstün ve riskli olduğu tarafları bulunur.
9. Silikon içerikli protez yerleştirilmesi yerleştirildiği yerden bağımsız olarak kanser riskini artırmaz aksine protez, beyin tarafından yabancı bir madde olarak algınacağından çok daha sık ve fazla moniterize edilir ve kanser riski bunedenle azalır.
10. Süresi ortalama 1 saat olan protez yerleştirme ameliyatları sonrasında aynı gün hastanede kalmadan taburcu olabilirsiniz, ilk duş, işe/günlük aktivitelere dönüş ve ilk kontrol zamanı ameliyat sonrası 3. gündür, yüzüstü yatmaya 15. günde, yüzme kulaç atma gibi ağır egzersizlere 45. günde başlayabilirsiniz.
11. Silikon yırtılması, sızıntısı çok nadir görülür, meme asimetrisi ile kendini gösterir, kesin teşhis MR ile konur. Sorunu çözmek için bu alana anında yeni bir protez yerleştirilebilir.
12. Silikonların daha büyük veya küçük olanlarla değişimi ameliyat sonrası her zaman mümkündür.
13. Protezle meme büyütme ameliyatlarında nadir olarak dren kullanılır.
14. Ameliyat sonrası sıkı bir korse sütyenin 10 gün giyilmesi önerilir.
15. Protezlerin memeye yerleştirildikten sonra normal şartlar altında patlaması, delinmesi, ezilmesi, açılması veya silikon sızdırması (tearing) ihtimali üretici firma verilerine göre sıfıra yakındır, bununla beraber nispeten büyük bir protezi az iz kalsın düşüncesiyle küçük bir giriş cilt penceresinden zorlayarak yerleştirmeye çalışılmışsa, cerrahın parmak tırnak hareketleriyle zedelenen ve hasarlanan protezlerin zaman içinde zedelendikleri bu noktalardan sızdırma yapmaları da mümkündür. Bazı protezlerin yerleştirildikten sonra ters dönmeleri ve tabanlarının yukarı gelmesi de olasıdır. Tedavi takla atan silikonun pozisyonunun düzeltilerek tekrar yerleştirilmesidir, değiştirilmeye gerek yoktur.
16. Her hastanın kendisine yerleştirilecek olan protezin ebat özellikleri, lot, marka ve garanti belgesini doktorundan alması gerekir.
17. Meme ameliyatları içinde sadece deriye toparlama amacıyla yapılan girişimlere mastopexy denir. Mastopexy ile beraber silikonla meme büyütme ameliyatları sık uygulanır.
18. Büyütme ameliyatlarından sonra en sık karşılaşılan sorunlardan biri 4-6 ayda iyileşen meme başı duyu bozukluklarıdır.
19. Silikonla meme büyütme ameliyatları diğer bedene veya yüze ait estetik amaçlı ameliyat ve/ya işlemlerle beraber gerçekleştirilebilir.
20. Meme yokluğu durumunda silikon protezlerle bazı durumlarda meme onarımı sağlanabilir. Bazı durumlarda memelerde yeterli deri olmadığı için (meme kanseri sonrası, yanık vb.) protezler şişirilebilir niteliktedir. Şişirilerek boyutu ayarlanabilir bu özellikte olan protezlere expander implant denir. Meme kanseri sonrasında özellikle radyoterapi almış kişilerin meme rekonstrüksiyonlarında sık kullanılır.
21. Kapsül kontraktürü, bu ameliyatlarda silikon değiştirilmesine neden olan başlıca nedenlerden biridir. Nadirdir. Vücudun proteze karşı geliştirdiği aşırı reaksiyondur. Kapsül formasyonu tüm protezlerin çevresinde bir koza gibi aslında her hastada gelişir, bu oluşumun aşırı ve hızlı olmasına kapsül kontraktürü denir. Erken önlem alınarak silikon çıkarılmazsa klinik süreç oldukça can sıkıcı, ağrılı ve nihai sonuç estetik açıdan oldukça kötü olabilir. Kapsül reaksiyonu kişisel bir cevaptır. Kısmi olarak geliştiği bazı durumlarda bazı tıbbi girişimlerle sorun hafifletilerek protez çıkarılmadan kullanılabilir. Travmatik cerrahi, eldiven pudrası, dar deri örtüsü, enfeksiyon, uygun olmayan cerrahi alan seçimi diğer oluşma nedenleri arasında sayılabilir.
22. Bacak arkası, kalça, göğüs kası gibi beden bölgelerine de silikon protezler aynı amaçla yani memelerde olduğu gibi “kontur ve hacim sağlamak” amacıyla kullanılır.