Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Size Özel  / Bunları Biliyor musunuz?  / Akıllı telefonlarınızdaki tehlike “Top 10 Patojen”

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Akıllı telefonlarınızdaki tehlike “Top 10 Patojen”

    Akıllı telefonların sahip olduğu ısı sayesinde kolayca ve hızla üreyebilen çok tehlikeli hastalık yapıcı mikroorganizmalara çok uygun bir yaşama imkanı ve ortamı sağladığını, kaynağını ise temas ettiği iyi yıkanmamış el, dudak, kulak, saç ve/ya yanaktan aldığını biliyor muydunuz ? Buna ilave olarak grip veya hapşırma, burun silme gibi damlacık yoluyla bulaşan mikropların telefonunuz üzerinde çok uzun süre hayatta kalabildiğini?

    smartphone-virus-DFCA-41D4-A2A4Neredeyse bir alışkanlık olan yemek masası üzerine tabak yanına, sofraya, yatak başına konan cep telefonlarının, hastalık yapıcı bu çok tehlikeli mikroplar için çok ideal bir rezerv kaynağı olduğu 2009’da yapılan bir çalışmayla gösterildi.

    Çalışmada 150 gelişigüzel telefon üzerinden sürüntü şeklinde kültür alınmış ve 124’ünde aşağıda ilk 6 sırada adı geçen çok tehlikeli patojenlere rastlanmış. Bu hastalık yapıcı etkenlerden özellikle ilk 2 sıradaki arkadaşlar oldukça tehlikeli olup antibiyotiklerin çoğuna da dirençli formlar.

    2012’de Arizona Üniversitesinde yapılan bir diğer çalışma ise cep telefonlarında, umumi tuvaletlerdeki klozetlerden çok daha fazla bakteri yaşadığı gösterilmiş. 2009’da Mayo klinikte Türk araştırmacılarca yapılan bir diğer çalışmada ise hastane çalışanlarının sahip olduğu cep telefonları üzerinde yapılan bir çalışmada, telefonların yarısında Staphylococcus aureus, % 38 oranda ise aynı patojenin çoğu antibiyotiğe dirençli bir formu olan çok tehlikeli kabul edilen MRSA patojenine rastlanmış.

    Saptanan mikroorganizmaların şaka değil, künye ve görülme sıklıkları şöyle:

    1. Escherichia coli, (28.2%), 2. Pseudomonas aeruginosa (22.6%), 3. Klebsiella sp. (14.5%), 4. Serratia sp (13.7), 5.Staphylococcus aureus (12.9%), 6. Proteus vulgaris (8.1%), bununla beraber diğer çalışmalarda rastlanılan patojenler yukarıdaki listeye ilave olarak sıklık sırasına göre, 7. Koagülaz Negatif Staphylococci (CoNS), 8. Clostridium difficile, 9. Corynebacterium, 10. Mantar hastalık etkeni.

    Özellikle çocukların oyun amaçlı gelişmiş tablet ve akıllı telefonlarla oynamaları, sık sık bu araçların birbirleri arasında el değiştirmesi patojenlerin bulaşması için ideal koşulları beraberinde getiriyor.

    sar-değeriGüvenlik açısından hassas ekran camının çizilmemesi, su veya benzeri sıvılarla temas etmemesi istenen bu telefonların bu talimatlar gereği antiseptiklerle temizlenememesi, çalışırken ürettiği ısı ile mikroorganizmalar için ideal üreme koşullarının sağladığı düşünülüyor.

    Cep telefonlarının (SAR değerince) içerdikleri ve yaydıkları radyasyon yanında var olan bu tehlikesine karşı özellikle çocuklarınızı dikkate alarak önlem alınmasını öneriyorum.

    İlk öneri, başkasının tableti veya telefonunu kullanmamak, mümkünse cihazları dudak, kulak ve yanağa temas ettirmeden kullanmak, mümkünse kulaklık ve/ya bluetooth kullanmak ve sık sık kullanmamız gereken el hijyeni için tercih edilen antiseptiklerle ara sıra ekran temizliği (öncesinde bir film tabakası ile ekranı kaplamak gerekebilir) yapmak. Cep telefonlarını hijyen aradığımız yer ve ortamlardan uzak tutmak (yemek masası, tabak yanı, yastık altı veya çalışma masası vb.).

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN