Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Pet Jinekomasti

    plastik kullanımının sağlığa etkisi

    Jinekomasti son 20 yılda artan derecelerde erkekte en sık gözlenen meme rahatsızlığıdır. Jinekomasti çift taraflı meme büyümesidir.

    Erkekler de meme kanseri olur, bunun en sık gözlenen biçimi asimetrik meme büyümesidir. Erken teşhis ve uygun tedavi hayat kurtarıcı öneme sahiptir.

    Erkeklerin %30’u hayatlarının bir döneminde Jinekomasti süreci yaşar. Jinekomasti bir endokrin hormon (östrojen/ androjen dengesizliği) düzensizliğidir.
    Obez erkeklerde görülen meme yağlanmasına yalancıjinekomasti (pseudo-gynecomastia) adı verilir, bu kişilerde meme dokusunda büyüme görülmez.

    Yalancı Jinekomastinin yaygın görülme nedenlerinin başında aşırı kilo alma gelir, diğer nedenler spor salonlarında anabolik steroid kullanımı, gıdalarla ve çevreden alınan zararlı kimyasallar gelir. Vücutta Östrojen etkisi gösteren bu toksik zararalı kimyasal moleküllere xenoestrojen denir. Xeno, Yunanca yabancı demek.

    Sanayide ve plastik endüstrisinde sık kullanılarak vücuda kolay geçen bu kimyasal östrojen taklidi ürünler arasında boya PVC kaplama ve pestisitlerde kullanılan Poliklorlu bifenil (PCB), su damacanalarındaki plastiği sertleştirip berraklaştıran ve biberonlarda, CD ve DVD’lerde kullanılan Bisfenol-A (BPA) ile plastiğin kullanım ömrünü uzatmak, esnekliğini artırmak ve berraklaştırmak için kullanılan Phthalate (ftalat) dır.

    Vücuda girdiğinde bir östrojen gibi reseptörlere bağlanan Ftalatlar en sık su drenaj borularında kullanılan PVC’lerin dayanıklılığını artırmak için tüm plastik tıbbi cihaz ve aletlerde sıvı ve kan naklinde kullanılan katater ve kan trnsfüzyon setlerinde kullanılır.

    Saç spreylerinde, duş perdelerinin içeriğinde, plastik yemek kaplarında, bardaklarda, oyuncak boyalarında, tırnak cilalarında, parfümlerde, sıvı sabunlarda ftalat bulunur. Ucuz Çin malı tüm plastik ürün ve oyuncaklarda yüksek oranda ftalat bulunduğu için 2013 yılında ABD bu içeriğe sahip ürün ithalatını yasaklamış.

    plastigin_jinekomastiye_etkileriTüm plastik yeme saklama kapları ile su ve meşrubat şişelerinde Polyethylene terephththalate (PET) bulunur.

    Biz bunu zaten pet şişe diye biliyoruz. Ftalat bilindiği gibi vücuda girdiğinde bir yalancı östrojen (xeneöstrojen) gibi davranarak endokrin veya onkolojik sorunlara yol açan bir kimyasal.

    Dev üretici firmalar Pet şişelerindeki tereftalat’ın toksik ve zararlı kimyasal olan ftalat’tan farklı olduğunu ileri sürüyor. Bununla beraber plastik su şişe ve damacanalarda kullanılan plastiğin içeriğinde bulunan ftalat’ın toksik etkilere sahip bir kimyasal olduğunu ileri süren ciddi çalışmalar mevcut.

    Detaylı bilgi 👇
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854718/

    Avrupanın en büyük plastik a(r)tık çöplüğü neden Türkiye, hiç düşündünüz mü?

    Peki tüm dünyada ve ülkemizde Jinekomasti görülme sıklığı neden son 20 yılda (veya pet şişelerin yaygın kullanılmasına paralel) artıyor ?

    Elimizden düşmeyen pet şişe suları, kola ve meşrubatlar buna bir neden olabilir mi?

    Kişisel görüşüm aksi ispatlanıncaya kadar “evet” olabilir.

    Biberondan, su şişelerine, damacanalardan evinizin duvar boyalarına kadar günlük hayata girerek hayatı kolaylaştıran ucuz, ithal plastik tüm ürünler bu anlamda sorgulanmayı hak ediyor.

    PET Jinekomasti terimini literatüre kazandırıncaya kadar, bu konuda dikkat çekmeye devam edeceğim.

    Lütfen dayanıklı, esnek ve berrak plastik şişe/bardak)/damacana/su sebili/oyuncak/çatal-bıçak/ambalajlar ve tek kullanımlık ürünleri kullanırken 2 kere düşünün, bu zor geliyorsa kısaca uzak durun.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN