Kulakta Darwin Çıkıntısı
Biçimi Primatlardan kalan kulağa sesin geldiği tüm yönlere serbest hareket sağlayan kasların yapışma yerinde oluşan sivri kıkırdak vy şişkin çıkıntıya Darwin tüberkülü deniyor.
Sorun, kepçe kulak vb. doğumsal bir kulak şekil bozukluğuna eşlik edebildiği gibi normal bir kulakta da gözlenebilir. Yaban hayatta, kulağı 32 kasla destekleyen vaşak gibi yabani kedilerde bu sivri yapı bariz gözlenebilir.
Uzay yolu serisinin haturlayacağımız sivri Mr Spock kulağı (üzgünüm) bu anlamda yanlış bir imaj tasarımı. Tıpkı günümüzün bilim kurgu film tasarımcılarının gelecek zamanda geçen uzaylılara yakıştırdıkları (tabi gelecek hayatımız bir cangılda geçmeyecekse) sivri kulak tasarımları gibi.
Darwin’s tubercle, estetik olarak rahatsız ediyorsa kepçe kulak deformitesine eşlik etsin etmesin cerrahi olarak düzeltilebilir. İsveçli ergenlerde (% 58) oranında görüldüğü bildirilmekte.
Kaslar çok çalıştıklarında tutundukları kıkırdak ve kemik gibi sert yapıların büyümesine neden olurlar. Çene köşe kası Masseter’i uykuda çok sıkan (bruksizm) veya çalıştıran tedavi edilmemiş kişilerde oluşan çene köşesi kemik büyümesi (ve sonuçta oluşan kare yüz) buna örnek verilebilir. Tersi de doğru, vücutta çalışmayan organ ya körelir ya küçülür, kulakta Darwin çıkıntısı gibi.