Ordinaryüs
Beş yıl profesörlük yapmış, uluslararası bilimsel çevrelerde konusunda yaptığı çalışma ve kitaplarıyla tanınırlığı olan, kendisine üniversitede kürsü açılan bilim insanlarına verilen akademik ünvan.
1933’de verilmeye başlanan ünvan 1960 (1981 ?) yılında yürürlükten kaldırıldı. Ünvanın ilk sahibi Harvard mezunu bilim tarihçisi Aydın Sayılı, son ordinaryüs ünvanı sahibi kişi ise, 2006 yılında vefat eden hukuk ve felsefe profesörü Reşat Kaynar.
Plastik cerrahide tüm dünya ve ülkemizde trend olan kök hücre tedavilerini başlatan ilk kişi olan Dr. Süreyya Tahsin Aygün de bu ünvânı almış bilim insanlarından.
Kendisini Thalidomide adı verilen ve #Fokomeli gibi korkunç komplikasyonlara neden olan bir ilacın Türkiye’de kullanılmasını engelleyen veteriner hekim olarak tanıyoruz.
1959-1962 yılları arasında ilacın kullanımının yasal olduğu Batı Almanya’da 2500, Britanya’da ise 500 bebek uzuvları küçük veya işlevsiz şekilde doğdu. İlacın Türkiye’ye girişi onay aşamasında iken Aygün’ün çabaları sonuç vermiş ve ABD dışında bu ilacın giremediği ikinci ülke Türkiye olduğu bildirilmekte.
Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşlarına katılmış, istiklal madalyası ile ödüllendirilmiş kahraman bir komutandı.
Saygı ile
Ordinarius sıfatı Latince “nizami, usule uygun” anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da geliyor. Bir meslek sanat dalında şimdilerde bu terim yerine “üstat”, global ölçekte G.O.A.T. sıfatı kullanılıyor. Terim, Greatest Of All Time’ın akrostişi. Yani, alanında tüm zamanların en iyisi. Örnekler: Halil İnalcık, Cahit Arf, Mazhar Osman Usman, Hulusi Behçet, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Fuad Köprülü..