0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Size Özel  / İlginizi Çekebilir  / Mobbing 2 – Sağlık Kampı Günlükleri-XXVIII

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Mobbing 2 – Sağlık Kampı Günlükleri-XXVIII

    (8 dakikalık okuma)

    Olup bitenin Ne olduğunu, Neden yapıldığını biliyorsanız, kendinizi etkin olarak “Nasıl” koruyacağınızı da bilirsiniz,

    Sizin için derlendi, iyi okumalar

    mobbingo1_50016 Maddede “Mobbing”
    (10-16)

    10. En sık gözlenen v uygulanan mobbing davranışları: Orada değilmişsiniz gibi davranılır, sözünüz kesilir, yaptığınız iş sürekli eleştirilir, kararlarınız sürekli sorgulanır, jest ve bakışlarla ilişki kesilir, arkanızdan konuşulur, asılsız söylentiler çıkarılır, laf atılır, yanlışa düşürecek tuzaklar kurulur, sürdürmeniz için anlamsız ve sahip olduğunuzdan daha az nitelik gerektiren işler verilir, olumsuz, küçük düşürücü, yıldırıcı, taciz edici, kontrol edici iletişim kurulur, kurbanmışsınız gibi davranılır, itibarsızlaştırıcı aleni eylem, bakış ve sözlerle yıldırarak “yıldırılarak istifaya” zorlanırsınız.

    11. Mobbing sonuçta insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler, kişinin kendine yönelik kuşkusunu artırır, tükenmişlik sendromuna girer, sabahları ayakları iş yerine gitmek istemez, paranoyaya ve kafa karışıklığına neden olur, “kurban” kendine güven duygusunu yitirir, kendisini yalıtabilir, alkole sığınabilir, aile içi sık sık iletişim problemleri yaşayabilir, aralıklarla huzursuzluk, korku, utanç, ani öfke patlamaları ve kaygı duyguları yaşar. Mobbing, ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratabilir. Sosyal psikolog Gary Namie’ye göre, bunalıma girme oranı şiddetin yoğunluğuna göre değişmekle beraber ortalama % 41, Post-Travmatik Stres Bozukluğuna (PTSB) yakalanma oranı ise kadınlarda % 31, erkeklerde % 21.

    12. Yapılması gerekenler: Olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydedin, psikolojik tacize uğradığınızı kanıtlayacak not, yazışma, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklayın, ilk fırsatta “tacizci zorbayı” yetkili birine rapor edin, eşitiniz ise üstünüze, üstünüz ise yönetim kurulu ve insan kaynaklarına durumu açıkça ve kanıtlarıyla bildirin, gerekiyorsa tıbbi ve psikolojik yardım alın bu yolla hem yardım alın, hem de kanıt toplayın, iş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşın, onlar da aynı şekilde rahatsız olabilirler, grupça başvurmanız daha etkili olabilir, ses-görüntü kayıtları kullanılabilir, hukuki süreçler aşağıda.

    13. Türkiye’de mobbing davaları açılmaya başlanmış olup, Şubat 2006’da Jeoloji Mühendisleri Odasına dava açan Tülin Yıldırım bu davayı Aralık 2006’da kazanarak ilk örneği oluşturmuştur. JMO tarafından temyiz edilen karar, Yargıtay tarafından da Temmuz 2008’de onanması ardından hukuki olarak mobbing davalarının önünü açmıştır.http://arsiv.sabah.com.tr/2008/07/17/haber,95C725657E374CAC934B3E266B097EBE.html

    14. Basına “top sakal davası” olarak yansıyan diğer bir dava ise Türk Telekom’a karşı açılmıştır. Türk Telekom’da şef mühendis olarak çalışan Bülent Atuk Ankara İş Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla, kendisine uygulanan sistematik psikolojik tacizin tespitini ve manevi tazminat ödenmesini talep etti. 2010 yılında karara bağlanan davayla mahkeme, Şef Mühendis Bülent Atuk’a mesleğine uygun iş verilmeyerek, çöp tenekesi, perdesi, kalorifer tesisatı, telefonu, bilgisayarı askısı olmayan odada yıllarca tek başına oturtulmasını, top sakal bırakması nedeniyle hukuka aykırı disiplin cezaları verilmesini sistematik psikolojik taciz (mobbing) kabul ederek şirketi manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
    http://www.radikal.com.tr/turkiye/top_sakal_davasini_calisan_kazandi-1027729

    15. Çalıştığınız yerde kendinizi psikolojik taciz altında hissediyorsanız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi ALO 170 i 7/24 arayabilir talep, ihbar veya şikayette bulunabilirsiniz. ALO 170’i ilk kez aramanız halinde isim, soyisim, TC kimlik numarası, doğum tarihi, doğum yeri gibi bilgileriniz istenmektedir.

    16. İşyerinde psikolojik tacize uğrayan çalışan mağdur, öncelikle işverene Noter kanalıyla ihtar çekerek “kendisine yapılan psikolojik baskı ve yıldırma hareketlerinin son bulmasını aksi halde yasal yollara başvuracağını” ihtar etmelidir. Bu ihtara rağmen işveren, işçiye karşı baskıcı hareketlere devam ediyor veya sağlıklı çalışma için gerekli olan önlemleri almıyorsa işçi, istifa yerine 4857 sayılı İş Kanunu 24-II e (işverenin iyiniyet, ahlak ve dürüstlük kuralına aykırı davranışları) uyarınca iş akdini tek taraflı olarak feshedebilir. İşçi, fesihten itibaren çalıştığı işyerinin veya işverenin ana merkezinde bulunan “İş Mahkemesinde Alacak Davası” açarak haklarını alabilir.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align:center; color:#232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width:100%; display:block; text-align:center; color:#fff !important">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN
      Whatsapp
      Telefon