0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Size Özel  / İlginizi Çekebilir  / Mobbing 1 – Sağlık Kampı Günlükleri-XXVII

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Mobbing 1 – Sağlık Kampı Günlükleri-XXVII

    (12 dakikalık okuma)

    İngilizce (mob) aşırı, sistematik ve kasıtlı olarak şiddetle ilişkili olan ve yasal olmayan kaba(dayı)lık eylemi demek.
    Türkiye’de psikolojik taciz şikâyetlerinin yüzde 67’si özelden, yüzde 33’ü kamudan geliyor. İsveç’te intiharların % 15’inin mobbing kaynaklı olduğu bildiriliyor.

    Hasta yakınlarının terörü henüz isimlendirilmedi, bununla beraber ülkemizde mobbingin en sık gözlendiği iş kollarından biri “özel ve/veya kamuda çalışan sağlık işçileri”.

    Aramızda her çalışanın hayatının bir döneminde değişik şiddet v yoğunlukta bu bezdirmeye maruz kaldığını tahmin ediyorum. Biyopsikososyal bütünlük v sağlığınızı derinden v kalıcı etkileyebilecek sağlığınızı, emeğinizi, motivasyonunuzu v itibarınızı yakından ilgilendiren ve sıklığı giderek artan bu durumla karşılaştığınızda nasıl korunacağınızı, neyi ne zaman yapacağınızı biliyor musunuz ?

    Olup bitenin Ne olduğunu, Neden yapıldığını biliyorsanız, kendinizi etkin olarak “Nasıl” koruyacağınızı da bilirsiniz,

    Sizin için derlendi, iyi okumalar

    16 Maddede “Mobbing”

    1. Mobbing, latince “mobile vulgus”; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. İşyerinde iş ahlakına aykırı olarak “yıldırma, bezdirme” veya “psikolojik terör” anlamında kullanılır.

    2. Kısaca bir veya bir grup insanın, bir kimseye veya bir gruba “sosyal kabadayılık” yapmasına Mobbing denir.

    3. Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, gözden düşürerek rahatsız etmeyi amaçlar. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. Kişiyi iş yaşamından “dışlamak” amacıyla “kasıtlı” olarak yapılan saldırganlıktır.

    4. İşverenin “laf dokundurarak, ima ve alayla”, karşısındakinin toplumsal “itibarını düşürmeye yönelik” saldırgan bir “ortam yaratarak” hedefine aldığı kişiyi işten ayrılmaya “zorlamasıyla” devam eder.

    5. Araştırmalara göre mobbing, okullarda ve “sağlık sektöründe” çok yaygındır. Çalışanın değersiz görülmesi ile başlayan mobbing uygulaması her tür resmi/özel/gönüllü işyeri v kuruluşta değişik boyut v şiddette gözlenir.

    6. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerinde (kàrhane), disiplin getirmek, verimliliği artırmak gerekçeleriyle yapılır ve meşrulaştırılır.

    7. Leymann İsveç’te intiharların % 15’inin mobbing kaynaklı olduğunu söylerken, Psikolog Michael H. Harrison, yakın zamanda 9000 kişide yapılan bir araştırmada, kadın çalışanların % 42’sinin, erkek çalışanların ise % 15’inin son iki yılda “yıldırma v dışlama amaçlı” zorbalığa maruz kaldığını bildiriyor.

    8. Mobbing uygulayan tacizcinin özellikleri: düşmanlıktan hoşlanan, can sıkıntısı içinde zevk arayışında olan, aşırı denetleyici, korkak ve nevrotik, daima güçlü olma isteği içinde ve iktidar açlığı içinde olan, kötü niyetli ve hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen kişilerken,

    9. Mağdurların ortak özellikleri ise; meslek etiği ilke ve kurallarına uyan kişiliğe sahip, zeki, yetenekli, işyerinde politik davranmayan, yaratıcı özellikler gösteren, farklı görüşlere alternatif yaklaşımlar geliştirebilen, başarılı ve/veya başarıyı amaçlayan, dürüst, güvenilir, işini çok iyi, hatta mükemmel yapan, sevilen, çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen, bağımsız ve yaratıcı, “Zorba”nın yeteneklerinden üstün özelliklere sahip olan kişiler oldukları.
    mobbing

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align:center; color:#232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width:100%; display:block; text-align:center; color:#fff !important">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN
      Whatsapp
      Telefon