Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Estetik Cerrahi Uygulamaları  / Erkekte Kadın Tipi Meme (Jinekomasti)  / Erkeklerde Jinekomasti ve Meme kanseri

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Erkeklerde Jinekomasti ve Meme kanseri

    erkeklerde meme kanseri ve jinekosti

    Erkek meme büyümesinin sadece yaklaşık %1’inde kanser teşhis edilse de, Jinekomasti tedavisi yapan uygulayıcılar genellikle ginekomasti (iyi huylu meme büyümesi) ile kötü huylu tümörü ayırt etmede ve bu bozuklukları nasıl yöneteceklerine karar vermekte belirsizlik yaşayabilirler.

    Özet Noktalar:
    – Erkeklerdeki çoğu meme büyümesi, meme dokusunun benign büyümesine (Jinekomasti) bağlanır.
    – Fizyolojik Jinekomasti, yenidoğanda, ergenlik döneminde, obezite ve yaşlanmayla ortaya çıkabilir.
    Jinekomasti, östrojen ile testosteron oranındaki dengesizliğe bağlıdır.
    – Rahatsız edici ya da utanç verici Jinekomasti için tedaviler arasında tamoksifen gibi anti-östrojen kullanımı ya da cerrahi işlemler (liposuction veya meme küçültme ameliyatı) yer alabilir.
    – Erkeklerde meme kanseri vakalarının yaklaşık %1’inde ortaya çıkar; ailede meme kanseri öyküsü olan veya önceki göğüs bölgesine radyasyon tedavisi almış erkeklerde daha yüksek sıklıkla (insidans) görülür.
    – Erkekte meme kanseri belirtileri arasında sıklıkla tek taraflı düzensiz, ele gelen sert meme dokusu, hassasiyet, yara, meme başı değişiklikleri veya bu belirtilere ilave göğüs duvarı veya koltuk altında lenf nodu büyümesi bulunabilir.
    – Erkekler genellikle kadınlardan daha ileri aşamada meme kanseri teşhisi alırlar; ancak tedavi yaklaşımları benzerdir.

    erkeklerde meme kanseri ve JinekomastiJinekomasti nedir?

    Jinekomasti, erkek meme dokusunun (>2 cm ele gelen, sert, meme başı arkasındaki bez ve duktal dokularda) androjen etkisinin göreceli azalma veya östrojen oranındaki artıştan kaynaklanan iyi huylu büyümesidir. Yağ dokusundan kaynaklanan meme büyümesine yalancı, gerek olmayan psödojinekomasti denir.

    Hormonlar memeyi nasıl etkiler?

    Erkek meme dokusunda androjen, östrojen ve progesteron reseptörleri bulunur. Östrojen kanal gelişimini uyarırken progesteron, ön hipofiz hormonları, luteinize edici hormon ,folikül uyarıcı hormon ve büyüme hormonu varlığında alveolar gelişimi uyarır. Androjenler östrojenin bu etkilerini baskılar yani antagonize eder. Yüksek prolaktin seviyesi meme dokusunun büyümesini uyarmaz ancak gonadotropin hormonu salgılayan hormon üretimini baskılayarak luteinize edici hormon üretimini değiştirir.

    Erkeklerde hormon kaynakları nelerdir?

    Testosteronun %95’ini testis Leydig hücreleri üretir. Gerisini böbrek üstü adrenal korteks üretir. Dolaşımdaki testosteronun yaklaşık %50’si seks hormonu bağlayıcı globuline (SHBG) bağlıdır. Geri kalanın büyük kısmı albumine zayıf bir şekilde bağlanır.

    Sadece serbest hormon aktiftir. Östrojen, seks hormonu bağlayıcı globuline testosterondan daha az bağlanır, bu nedenle seks hormonu bağlayıcı globulindeki artışlar, aktif testosteronun östrojene oranını azaltır.

    Testosteron, periferik dokulardaki 5 α redüktaz enzimi tarafından başka bir güçlü androjen olan dihidrotestosterona dönüştürülebilir. Testosteron ayrıca özellikle yağ dokusunda bulunan aromataz enzimi tarafından östradiole dönüştürülebilir. Zayıf adrenal kaynaklı androjen olan androstenedion, aromataz tarafından zayıf bir östrojen olan östrona dönüştürülebilir. Östradiol ve östron damar dışında periferik dokularda birbirine dönüşebilir.

    Jinekomasti ne zaman fizyolojiktir?

    Genel olarak, yenidoğanların %65-90’ında, anneden ve plasental östrojen ve progesteron transferinden kaynaklanan ve birkaç aya kadar devam eden meme dokusu belirginleşmesi gözlenmektedir.

    14 yaşına gelindiğinde erkek çocukların %60’a kadarındajinekomasti görülür. Bu genellikle bir veya iki yıl içinde düzelir

    Ergenlik döneminde, luteinize edici hormon ve folikül uyarıcı hormonun artışları, büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 (GF-1) ile birlikte Leydig hücrelerinde testosteron üretimini uyarır. Östrojen konsantrasyonları üç kat artar ve sonunda 30 kata kadar artan testosteron konsantrasyonlarından daha erken zirveye ulaşır. Jinekomastinin (erkekte meme büyümesinin) 1. tam testosteron üretimindeki göreceli gecikmeden mi, 2. aromataz aktivitesinde geçici bir artıştan mı, 3. östrojene karşı değişen hassasiyetten mi yoksa bunların hepsinden mi kaynaklandığı belirsizdir.

    Jinekomasti görülme oranları (prevalans)
    Yaş Grubu Jinekomastili yüzde
    Yenidoğan % 65-90
    Ergenlik (14 yaş) % 60
    16-20 yaş % 19
    24-45 yaş % 33-41
    >50 yaş % 55-60

    Serbest testosteron düzeyleri azaldıkça ve obezite daha yaygın hale geldikçejinekomasti yaşla birlikte artar.

    Hastaneye kabul edilen seçilmemiş rastlantısal bir grup erkekte, göğüs büyümesinin yaygınlığı ve çapı, artan kilo veya vücut kitle indeksiyle (BMI) yüksek düzeyde ilişkili bulunmuştur. Otopsi çalışmalarında vakaların %40-55’indejinekomasti tespit edilmiştir.

    Hangi bozukluk veya ilaçlar erkeklerde meme büyütür?

    Fizyolojik olmayan jinekomasti;
    Düşük testosteron seviyeleri, yüksek testosteronun östrojene dönüşümü sonucunda veya yüksek östrojen seviyeleri ve düşük serbest testosteronla sonuçlanan yüksek seks hormonu bağlayıcı globulin seviyeleri ile ilişkili durumlarda veya ilaçlarla gelişir.

    Jinekomasti ile ilişkili hastalıklar

    Düşük androjen seviyeleri;

    • Hipogonadotropik hipogonadizm (Kallmann sendromu)
    • Yüksek prolaktin durumları;
    • Hipofiz hastalığı; birincil hipogonadizm — enfeksiyon (viral orşit), travma, infiltrasyon (hemakromatoz), kemoterapi, nörolojik hastalık (omurilik yaralanması, miyotonik distrofi);
    • Klinefelter sendromu; gerçek hermafrodizm;
    • Testosteron sentezinde konjenital kusur

    Yüksek androjen ve yüksek östrojen seviyeleri ile giden durumlar;

    • Testiküler feminizasyon, Leydig hücreli tümör, insan koryonik gonadotropin üreten tümör, konjenital adrenal hiperplazi

    Yüksek östrojen seviyeleri

    • Anormal aromataz (aktive edici mutasyon), aromataz tümörleri, dişileştirici adrenal karsinom,
    • Sertoli hücre tümörü,
    • Açlık ve yeniden beslenme,

    Düşük serbest testosteron seviyelerine yol açan yüksek seks hormonu bağlayıcı globulin seviyeleri

    • Yüksek östrojen durumları, genetik yüksek seks hormonu bağlayıcı globulin düzeyi, hipertiroidizm
    Diğer veya çok faktörlü nedenler
    • Siroz, böbrek yetmezliği, nedeni bilinmeyen (idiyopatik)

    Jinekomasti ile ilişkili ilaçlar

    Düşük androjen seviyeleri: Testosteron “sentezinin” engellenmesi (inhibisyon)
    • Ketokonazol; metronidazol; gonadotropin salgılayan hormon agonistleri (kronik) ve antagonistleri; spironolakton; kemoterapi (sitotoksik ilaçlar)
    Düşük Androjen seviyeleri: Testosteron “etkisinin” inhibisyonu
    • Androjen reseptör blokerleri – bikalutamid, flutamid, nilutamid, spironolakton, eplerinon, siproteron; 5 a redüktaz inhibitörleri – finasterid, dutasterid; H2 blokerleri ve proton pompası inhibitörleri – simetidin, ranitidin, proton pompası inhibitörleri; esrar
    Yüksek östrojen seviyelerine neden olan yüksek androjen seviyeleri “Vücut geliştirme sporcularında sık görülen”
    • Androjen uygulaması – aşırı testosteron replasmanı, anabolik steroidler, androjen içeren kontraseptifler; insan koryonik gonadotropini

    Yüksek östrojen seviyeleri veya östrojen etkisi

    • Östrojen uygulaması; östrojene (mesleki yolla) maruz kalma; östrojen içeren kremler veya kozmetikler; izoflavonlar; fitoöstrojenler – kozmetikler, soya ürünleri, bira, çay ağacı yağı, lavanta yağı; östrojen etkisi – dietilstilbesterol, klomifen, fenitoin, dijital

    Diğer veya çok faktörlü nedenler

    • Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, alkol, amilorid, amiodaron, amfetaminler, kalsiyum kanal blokerleri, siklosporin, diazepam, büyüme hormonu, yüksek derecede aktif antiretroviral tedavi, eroin, metildopa, izoniazid, reserpin, risperidon, teofilin, trisiklik antidepresanlar (prolaktin düzeylerini artırır)
    • Mikro ve nanoplastik toksisitesi

    İlaçlar, kremler, kozmetikler ve losyonlar

    Yüksek dozda androjen kullanan vücut geliştiricilerde androjenin östrojene dönüşümü nedeniyle sıklıkla göğüslerde hassasiyetle birlikte ciddijinekomasti gelişir*.
    Spektrumun diğer ucunda, prostat kanseri için kombine gonadotropin salgılayan hormon agonisti-androjen reseptör antagonisti tedavisi veya androjen reseptör antagonisti monoterapisi reçete edilen erkeklerde sırasıyla %10-20 ve %50-60 oranındajinekomasti geliştiği bildirilmiştir.

    Jinekomasti, iyi huylu prostat hipertrofisi için 5 α redüktaz inhibitörleri alan erkeklerde çok daha az görülür (%0,3-1,1).
    HIV için yüksek düzeyde aktif antiretroviral tedavi gören hastalardajinekomasti bildirmektedir, ancak prevalans ve mekanizmalar belirsizdir.
    HIV ile ilişkili lipodistrofisi olan hastalarda psödojinekomasti ortaya çıkabilir. HIV meme kanseri riskini arttırmaz ancak HIV ile ilişkili lenfoma, lenfomatöz meme kitlesi olarak ortaya çıkabilir.

    Kozmetikler, kremler ve losyonlar östrojen veya östrojen etkisi olan bileşikler içerebilir. Çocuklar bu kaynaklara karşı özellikle savunmasızdır. Ergenlik öncesi dönemdeki üç sağlıklı erkek çocukta, lavanta yağı (Lavandula augustifolia) içeren bir “şifalı balsam”, lavanta kokulu sabun ve cilt losyonları ile lavanta ve çay ağacı yağı (Melaleuca alternifolia) içeren şampuan ve şekillendirme jelinin tekrar tekrar uygulanmasıylajinekomasti geliştiği gözlemlenmiştir.

    Lavanta ve çay ağacı yağının antiandrojenik etkileri insan meme kanseri hücre dizileri kullanılarak doğrulandı.** Bebeklerde gözlenen bu Jinekomasti uygulamaların durdurulmasından sonraki birkaç ay içinde düzeldi.

    Açlık ve yeniden beslenme

    Açlıktan sonra yeniden beslenen veya büyüme hormonu ile tedavi edilen çocuklar ve yetişkinlerde geçicijinekomasti gelişebilir. Mekanizmaların ergenlik döneminde jinekomastiyi yöneten mekanizmalara benzer olduğu düşünülmekte.

    Hastalıklar (Karaciğer, Böbrek ve Tiroit)

    Sistemik hastalıklarda birden fazla mekanizma etkili olabilir. Tirotoksikoz (yani tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu ( T4 ve T3) salgılanmasıyla oluşan Hipertiroidizm) androstenedion üretimini arttırır, periferik dokuda östrojen üretimini ve seks hormonu bağlayıcı globulin düzeylerini arttırır.
    Karaciğer hastalığında androjen yıkımı (katabolizması) azalarak periferik dokuda östrojene dönüşüm artar.
    Böbrek yetmezliğinin de hormon ve ilaç metabolizması üzerinde birçok etkisi vardır.

    Tümörler

    Testis tümörlerinin tüm tipleri aromataz enzim aktivitesinde artışa neden olur.
    Leydig ve Sertoli hücreli tümörler androjen ve östrojen üretir.
    Germ hücreli tümörler, Leydig hücrelerinin fonksiyon bozukluğuna ve testosteron üretiminin azalmasına neden olabilen intratestiküler insan koryonik gonadotropini üretir.
    Akciğer ve hepatik tümörler, Leydig hücresi testosteron salgısını arttırmak için yeterli sistemik insan koryonik gonadotropini üretebilir ve bu, artan aromataz aktivitesi yoluyla kolaylıkla östrojene dönüştürülür.
    Kemoterapi veya radyasyonun Leydig hücrelerine zarar vermesi durumundajinekomasti kanser tedavisini takip edebilir.

    Genetik nedenler

    Aromataz genini aktive eden mutasyonlar nedeniyle birçok ailede (babalar ve oğullar) östrojen fazlalığı olduğu tanımlanmıştır.

    Kimler meme kanseri açısından daha yüksek risk altındadır?

    Erkek meme kanseri için risk faktörleri
    Kategori Yüksek risk saptandı Yüksek risk düşünülüyor
    Elektromanyetik alanlar, mesleki, polisiklik aromatik hidrokarbonlar Klinefelter sendromu, eksojen östrojen Siroz
    Androjen eksikliği Kriptorşidizm, orşit, orşiektomi
    Etnik ve ailevi Meme kanseri öyküsü olan aile; Sahra altı Afrika Aşkenaz Yahudisi
    Spesifik genler BRCA2, BRCA1 Androjen reseptör mutasyonu, CHEK2mutasyonu, CYP17 mutasyonu, PTEN mutasyonu
    Maruz kalmalar Radyasyon Elektromanyetik alanlar, mesleki, Polisiklik aromatik hidrokarbonlar

    Erkek meme kanseri, tüm meme kanseri vakalarının yaklaşık %1’ini temsil eder, ancak Sahraaltı Afrika’da meme kanseri vakalarının %7-14’ü erkeklerde görülür.

    ABD tümör kayıtları, meme kanseri oranlarının Afrikalı-Amerikalı (zenci) erkeklerde en yüksek, Hispanik olmayan beyaz erkeklerde ve Asya-Pasifik Adalılarda orta düzeyde, İspanyol erkeklerde en düşük olduğunu göstermekte.

    Erkek meme kanseri her yaşta ortaya çıkabilir ancak ortalama yaş 65’tir.

    Yüksek östrojen durumlarındajinekomasti ve meme kanseri riski bir arada bulunur.

    Ergenlikten kısa bir süre sonra testis yetmezliği yaşayan Klinefelter sendromlu erkeklerde meme kanseri riski normal erkeklere göre 58 kat daha fazladır ve mutlak risk %3’e yaklaşmaktadır.

    Kısırlaştırılan ve yüksek dozda östrojen verilen erkek-kadın transseksüellerde de meme kanseri rapor edilmiştir. Prostat kanseri tedavisinden sonra meme kanseri gelişen 41 İsveçli erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, östrojenle tedavi edilen erkeklerde risk, prostat kanserinden sağ kurtulan diğer erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur.

    Ailede pozitif meme kanseri öyküsü bulunması erkeklerde meme kanseri riskini artırır. Bazı ailelerde bu, aşırı prostat kanseri riskiyle de ilişkilendirilen meme kanseri risk geni BRCA2 ile bağlantılıdır.

    Aşkenaz Yahudilerinde BRCA1 ve BRCA2 yaygınlığı daha yüksektir ve genel nüfusa göre erkeklerde meme kanseri riski daha yüksektir.***

    Erkek BRCA2 taşıyıcılarının 80 yaşına kadar kümülatif meme kanseri riski %7 olup BRCA1 geni taşıyıcılarında yüksek risk çok daha azdır.

    İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmak da meme kanseri riskini artırabilir. Özellikle genç yaşta terapötik göğüs ışınlaması alan kanserden sağ kurtulan erkeklerde meme kanseri görülme sıklığı daha yüksektir. Nükleer serpintiye maruz kalan Japon erkeklerde meme kanseri oranı, nükleer serpintiye maruz kalmayan erkeklere göre üç kat daha fazla bulunmuştur.

    Erkek meme dokusu nasıl değerlendirilmeli?

    Jinekomasti Malign tümör ayrımı:
    Meme dokusu büyümesi tek taraflı isejinekomasti dışında bir tanının da düşünülmesi gerekir.

    Dışardan androjen veya diğer ilaçların alınımı yokluğunda, ergenlik dışında hızlı meme büyümesi gelişimi, luteinize edici hormon (LH) veya insan koryonik gonadotropini üreten (HCG) bir tümörü düşündürür.

    Normal yetişkin erkek meme dokusunda neredeyse hiç (odacıklı) yani lobüler doku yoktur. Jinekomasti, memede kanalcıkların çoğalması ve gevşek bağ dokusu artışı ile karakterizedir. Yetişkin erkeklerde glandüler dokunun artması malignite şüphesini düşündürmelidir.

    Erkek meme büyümesinde fizik muayene

    Jinekomasti Kötücül hastalık
    – İki taraflı (genellikle) veya tek taraflı Tek taraflı (genellikle) veya iki taraflı
    – Ağrısız veya ağrılı (bazen) Ağrısız veya ağrılı (nadir)
    – Merkezi (subareolar) Merkezi (%70-90) veya eksantrik yerleşim
    – Düz Düzensiz
    – Yumuşak Lastik gibi veya sert
    – Mobil Sabit
    – Normal meme ucu Meme ucu deformitesi (%17-30) veya akıntısı (<%10)
    – Normal cilt Kalınlaşmış, kırmızı veya ülserli cilt
    – Normal koltuk altı Aksiller adenopati

    Diğer önemli fizik muayene bulguları arasında yağlanma, hipertiroidizm belirtileri, karaciğer hastalığı, hipogonadizm (kadınsı jinoid vücut yapısı, azalmış vücut kılları, Klinefelter sendromuyla uyumlu küçük testisler), ekzojen androjen uygulamasını gösteren aşırı kas yapısı veya testis kitlesi yer alır.

    Laboratuvar

    Meme büyümesinin nedeni açık değilse laboratuvar değerlendirmesi gerekir. Ergenlik çağındaki erkek çocuklari çin, tipik asemptomatik yaşlılık değişikliklergösterenlerde, çoğunlukla yağ dokusundan oluşan büyümelerde, jinekomastiye neden olduğu bilinen ilaçları kullanan erkekler için veya meme kanserini kuvvetle düşündüren fiziksel bulgular için böyle bir değerlendirme gereksizdir.

    Görüntüleme

    Kanserden şüphelenilmiyorsa görüntüleme gerekli değildir. Ancak ultrasonografi ve mamografi yağ dokusunu jinekomastiden ayırabilir ve cerrahi müdahale planlanıyorsa faydalı olabilir. Mamografi, erkeklerdeki benign kitlelerle karşılaştırıldığında malign kitleler için yaklaşık %90 duyarlı ve %90 oranında spesifiktir.

    Biyopsi

    Biyopsi kesin tanı koymanın tek yoludur. Sert, düzensiz veya asimetrik kitle, meme başı akıntısı (kanlı veya kansız), koltuk altı adenopatisi veya cilde veya göğüs duvarına sabitlenmiş kitlesi olan hastalara biyopsi yapılmalıdır.
    İnce iğne veya eksizyonel biyopsi yerine çekirdek biyopsi önerilir.
    Erkeklerdeki primer meme karsinomlarının çoğu, invaziv veya invaziv olmayan (in situ duktal karsinom) duktaldır. Erkeklerde papiller histoloji daha yaygınken lobüler histoloji ise nadirdir.Erkeklerdeki meme kanserlerinin yüzde doksanında östrojen ve progesteron reseptörleri bulunur.

    Metastatik ve malign olmayan meme kitleleri

    Erkeklerde meme kitlelerinin nadir nedenleri arasında; akciğer, prostat ve karaciğerden kaynaklanan metastatik karsinom; lenfoma, Hodgkin hastalığı ve plazmasitoma dahil hematolojik maligniteler ile miyofibroblastom, papiller hiperplazi, lupus mastiti, hemanjiyom, hamartom ve granülomatöz mastit gibi iyi huylu durumlar sayılabilir.

    Jinekomasti ne zaman ve nasıl tedavi edilmelidir?

    Ameliyatsız tedavi

    Fizyolojik jinekomasti, ağrı veya ciddi bir psikososyal çekilme eşlik etmediği sürece herhangi bir tedavi gerektirmez. Özelliklejinekomasti nispeten yeniyse, rahatsız edici bir ilacın veya lavanta gibi bitkisel ürünün bırakılması veya altta yatan bir bozukluğun tedavi edilmesi yeterli olabilir.

    Hipogonadal (küçük testisli) erkekler için testosteron verilmesi yararlı olabilir, ancak uzun süredir devam eden fibrotik/sert jinekomastinin yanıt vermesi beklenmez.

    Bir çalışma, iki haftada bir kas içi testosteron enjeksiyonlarına kıyasla transdermal (deri yüzeyinden) testosteron verilmesi ile daha kalıcı testosteron seviyeleri sağlanarak jinekomastinin daha fazla kaybolduğunu göstermiştir.****

    Anti-östrojen tedavi ile (Tamoksifen 10-20 mg/gün), kalıcı pubertal jinekomastisi olan erkek çocukların %40-80’inde ağrı ve meme hacmini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. *****

    Tedavide Raloksifen ve Klomifen ilaç denemelerinde elde edilen sonuçlar kesinlik içermeyecek kadar belirsizken aromataz inhibitörü olan Anastrazol ile yapılan ergenlik döneminde meme hacmini azaltma açısından yapılan tedavi sonucu plasebodan daha iyi bulunmamıştır. Bikalutamid ile tedavi edilen erkeklerde gözlenen sonuçlar tamoksifenden daha az etkili bulunmuş.

    Lokal radyoaktif ışınlama (10-12 Gy), bikalutamid ile tedavi edilen prostat kanserli erkeklerde jinekomastiyi önlerken bununla birlikte Tamoksifen’in bu hastalarda önemli ölçüde daha iyi sonuçlar elde ettiği görülmüştür.

    Cerrahi tedavi

    Malignite veyajinekomasti şüphesi taşıyan, kalıcı ağrı veya utanca neden olan bulguları olan erkekler için cerrahi iyi bir seçenektir. Ameliyatın hedefleri iyi belirlenmelidir. Sadece görünümü düzeltici (estetik) amaçlı ameliyatlar ile (Liposuction ve glandüler dokuların çıkarılmasını kapsar) tümör cerrahisini gerektiren meme kanser cerrahisini birbirinden ayırmak gerekir. İlki plastik cerrahların ikincisi genel cerrahların uzmanlık alanına girer.

    Meme kanseri cerrahisinde temel hedef ve amaç sağ kalımdır. Gerekiyorsa meme, meme başı kompleksini de içerecek şekilde tamamen alınabilir. Koltuk altı boşaltılıp temizlenerek hastaya kemo/radyoterapi protokolü uygulanabilir. Bu cerrahide amaç, anormal meme ve tutulan dokuların çıkarılması, memenin şekillendirilmesi ve varsa ağrının azaltılmasıdır.

    Meme büyümesinin çoğunlukla yağ dokusundan kaynaklandığı ve üstteki derinin oldukça gergin olduğu durumlarda cerrahiye liposuction da eklenir. Deri altı mastektomi, glandüler doku ve fazla derinin (görünür meme altı deri kıvrımları) çıkarılması ve ağrının giderilmesi durumunda gereklidir.

    Jinekomasti’nin kozmetik düzeltilmesi amacıyla yapılan ameliyatlarda kalıcı sonuçlar elde etmek için ise liposuction ile birlikte glandüler sert meme dokularının çıkarılması gerekir. Bu yapılmazsa nüks yani sorunun tekrarlanması kaçınılmaz olabilir. Kozmetik Jinekomasti düzeltilmesinde Cerrahi Altın Standart: Hızlı ve erken iyileşme süreci, minimal iz, maskulen doğal göğüs ve meme başı (nipple-areola) görünümü ve kalıcı sonuçlardır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi ve incelemelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

    Kötü huylu tümör cerrahilerinin sonucu gelişebilecek komplikasyonlar arasında hematom, seroma, enfeksiyon, duyusal değişiklikler, ağrı, meme asimetrisi, cilt fazlalığı ve kötü yara izi sayılabilir. En sık görülen komplikasyon yetersiz kozmetik sonuçtur. Ameliyatın nihai sonuçları bir yıl boyunca belli olmayabilir. Estetik amaçlı Jinekomasti onarımlarında yukarıdaki komplikasyonlar çok dağa hafif ve ender gözlenir.

    Erkek Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

    “Kliniğimizde sadece Jinekomasti tedavisi yapılmakta olup Meme kanseri tedavisi yapılmamaktadır. Aşağıdaki literatür çalışmaları bilgilendirme amaçlı sizinle paylaşılmıştır”.

    Erkeklere erken aşamada meme kanseri tanısı konulma olasılığı daha düşüktür, ancak preinvaziv (in situ) aşamada tanı, belki de hastaların ve hekimlerin artan farkındalığı nedeniyle 1980’lerden bu yana artmıştır.

    Erkek meme kanseri konusunda ileriye dönük prospektif çalışma yapılmamıştır. Cerrahi planlama ve yönetim, kadın meme kanseri deneyimi ve tek tek kurumlardaki vaka serisi bildirimlerinden tahmin edilmektedir.

    Cerrahi tedavi, tümörle birlikte tutulmuş veya yakın sınırları da içeren klinik olarak pozitif nodlar veya inflamatuar karsinom için postoperatif radyasyonla birlikte modifiye radikal mastektomidir (basit mastektomi artı aksiller diseksiyon veya sentinel nod biyopsisi).

    Birçok geriye dönük (retrospektif) çalışma hayatta kalma oranının arttığını gösterdiğinden, erkeklere genellikle beş yıl boyunca günde 20 mg tamoksifen ile destekleyici (adjuvan) hormon tedavisi önerilmekte.

    Tümörün olumsuz özellikleri varsa adjuvan sistemik tedavi (kemoterapi veya HER2 antikoru trastuzumab veya her ikisi) önerilir. Erkeklerde adjuvan aromataz inhibitörlerinin kullanımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Metastatik ve tekrarlayan hastalıkların tedavisi kadınlardakine benzer.

    Erkekler ve kadınlar tümör evresi ve histoloji açısından eşleştirildiğinde, tümöre özgü sağkalım açısından cinsiyet farkı bulunmaz. Erkeklerde genel sağkalım daha kısadır, bunun nedeni muhtemelen erkeklerin daha yaşlı olmaları ve daha fazla eşlik eden (comorbid) hastalıklara sahip bulunmaları olabilir.

    İleri okumalar:

    * Friedl KE, Yesalis, CE. Phys Spor Med 1989; 17 :67-79.

    ** Henley DV, Lipson N, Korach KS, Bloch CA. Pubertaljinekomasti lavanta ve çay ağacı yağlarıyla bağlantılıdır. N Engl J Med 2007; 356 :479-85.

    *** DOI: 10.1056/NEJM199705153362001

    ****J P Struewing et al. N Engl J Med. 1997. Pharmacokinetics, efficacy, and safety of a permeation-enhanced testosterone transdermal system in comparison with bi-weekly injections of testosterone enanthate for the treatment of hypogonadal men. A S Dobs et al. J Clin Endocrinol Metab. 1999 Oct.

    ***** Beneficial effects of raloxifene and tamoxifen in the treatment of pubertal gynecomastia. Sarah E Lawrence et al. J Pediatr. 2004 Jul.

    Meme kanseri hakkında genel bilgi verilen ( www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/malebreast/Patient)—Meme site, meme kanserli erkek hastalar için risk faktörleri, prognoz ve tedavilerin gözden geçirildiği yararlı bir adres.

    Etiketler:
    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN