Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Estetik Cerrahi Uygulamaları  / Kol - Bacak Estetiği  / Kol Germe Ameliyatı | Kol Estetiği | Kol Germe (Brakioplasti)

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Kol Germe Ameliyatı | Kol Estetiği | Kol Germe (Brakioplasti)

    kol germe ameliyatı

    Brakioplasti: Brachioplasty: Kol Germe: Üst kol germe: Arm Lifting: Upper Arm Lit

    Üst Kol Germe, üst kol ve koltuk altı (aksilla) şekil ve konturunu iyileştirmek için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat, üst kol derisinin ve gerekli olduğu kadar sınırlı olarak deri altında yerleşmiş, sarkmaya neden olan subkutan yağ çıkarılmasını ifade eder.

    Brachioplasti, fazla deri ve üst kolun yağ birikimine veya kaybına bağlı oluşan deformitenin “lipodistrofi” düzeltilmesidir ve bu ameliyat alanı bazı hastalarda lateral göğüs duvarına kadar uzanabilir. Bu işlem genellikle büyük ve ani kilo kaybı yaşayan hastalarda, bununla birlikte gebelik sonrası ve yaşlanma sonrası oluşan deri yağ fazlalıklarının alınmasını kapsar.

    Brakioplasti için başvuran hastanın değerlendirilmesi ve brakioplasti olmak isteyen hastaların yönetiminde sonuca etki eden birçok değişken parametre bulunur. Brakioplasti ile ilgili olarak üst kolun anatomi bilgisi. Operasyon sonrası komplikasyon riski yüksek olan hastayı iyi tanımlamak ve brakioplasti için invaziv olmayan alternatif teknikleri düşünerek ameliyat planlanırken brakioplastinin yaygın ve/veya yaygın olmayan komplikasyonlarını iyi yönetmek gerekir.

    Hızlı ve ani kilo kayıplarına neden olan Bariatrik cerrahi sonrası neredeyse tüm hastalar için Post-Bariatrik düzeltici estetik ameliyatlar talep edilir. Artan bariatrik cerrahi (Tüp Mide, Mide balonu vb) sayısı, gerçekleştirilen Kol Germe ameliyat sayıısnı da dolaylı olarak belirler. Sadece ABD’de 2019 yılında yaklaşık 20.000 üst kol kaldırma ameliyatı gerçekleştirilmiş ve bu sayı 2015 yılına göre %20 artmış olduğu bildirilmiş. 2019 yılında aynı ülkede 256.000 bariatrik cerrahi gerçekleştirilmiş. Ülkemizde de yaygınlaşan Bariatrik cerrahi uygulamaları sonrasında elimizde resmi rakamlar olmamakla beraber Kol-Bacak-Gıdı-Kalça-Karın ve Meme gibi yüz, ekstremite ve orta alt beden alanlarında germe toparlama işlemlerinde artış olduğunu tahmin etmek zor değil.

    Brakioplasti isteyebilecek diğer hasta grupları arasında çoklu gebelik sonrası ve yaşlanma (senil) kaynaklı kol (brakial) gevşekliği sonrası başvuran hastalar yer almakta. Fazla deri ve sarkma (düşüklük, ptosis) bazı işlevsel sorunlara da yol açabilir, bunlar arasında deri sürtünmesine bağlı tahriş (intertrigo), yetersiz hijyen, enfeksiyonlar ve psikososyal çekilme bulunabilir. Bariatrik cerrahi sonrası brakioplasti de dahil olmak üzere gerçekleştirilen diğer vücut şekillendirme işlemleri ile hastalarda memnuniyet, fonksiyonel iyileşme ve yaşam kalitesi artarken, vücut kitle endeksinde (BMI) azalma sağlanarak gelecekte ilave kilo kaybına yardımcı olur.

    Üst kol germede ameliyat, koltuk altından yan göğüs duvarına kadar uzanabilir. Hasta değerlendirmesi ve cilt ile subkutan yağ fazlalığının derecesinin sınıflandırılması, her değişken ve farklı beklenti sahibi hasta için o kişiye özgü en uygun tekniği belirlemek açısından büyük önem taşır. Bu, brakioplastiye alternatif liposuction veya liposuction ile birlikte kol germe yapılıp yapılmayacağı konusunda belirleyicidir.

    kol estetiği ameliyatıKol Germe Alternatif Teknikler ve Komplikasyonlar

    Liposuction (suction-assisted (SAL), power-assisted (PAL), ultrasound-assisted (UAL)), kriyolipoliz, non-ablatif radyofrekans ve HIFU vb odaklanmış ultrason gibi kol kontur yöntemleri, uygun şekilde seçilmiş hastalarda brakioplastiye alternatif olabilir. Bununla birlikte, brakioplasti (tek başına veya liposuction ile birlikte) genellikle büyük kilo kaybını takip eden hastalarda tercih edilir, ancak yaşlı deri gevşemesi (elastozis) veya gebelik sonrası önemli deri gevşekliği olan uygun hastalarda da uygulanabilir. Medikal estetik ve cihaz bazlı işlemlerin sonuçları çok seanslı olmalarına ve kombine edilmelerine rağmen cerrahi kadar tatmin edici değildir. Kabul edilebilir başarılı sonuçlar ve hasta memnuniyeti sağlamak için öncelikle hasta seçimi önemli. Bu bağlamda;

    1. Büyük kilo kaybı yaşamış hastaların, cerrahi öncesi en az 1 yıl geçirmiş olmaları ve en az 3 ila 6 ay, tercihen 12 ay boyunca hedef ideal kiloya en fazla 5 kg farkla kararlı bir kiloda stabil olmaları gerekir.
    2. Hastaların mevcut vücut kitle indeksi (BMI) <30 olmalı, ancak diğer vücut şekillendirme işlemleri arasında, BMI’i >30 olanlara da ileri özel durumlarda brakioplasti yapılabilir.
    3. Yüksek maksimum BMI’ye (kilo kaybından önce) sahip hastalar, tek aşamada birden fazla vücut şekillendirme işlemi geçireceklerse daha yüksek komplikasyon riskine sahip olacaklardır. Yüksek mevcut BMI’si olanlar arasında sigara içenlerde tek bir işlem (örneğin, yalnızca Kol Germe) gerçekleştirilecek olsa bile, yara ayrışması ve enfeksiyon riski yüksek olabilir. Yani Kol germe ameliyatında tek başına obezite ve sigara birlikteliği komplikasyon risk faktörünü artırır.
    4. Sigara içmenin bırakılması önemlidir çünkü sadece sigara içmek birçok komplikasyon riskiyle ilişkili olup ben dahil risk almayı sevmeyen birçok cerrah, sigara içmenin en az 3-6 ay bırakılmasını önerir.
    5. Cerrah ayrıca hastada bulunan eş hastalıkları değerlendirmeli ve mümkünse ilgili uzmanlık alanlarıyla iş birliği yaparak ameliyat öncesinde kullanılan ilaçları ve hastanın genel sağlık durumunu en iyi duruma getirerek optimize etmelidir. Özellikle diyabet ve kan şekeri düzeyi (HbA1c) ameliyat öncesinde mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
    6. Geçirilmiş tromboz (derin ven trombozu/pulmoner emboli) ve koagülasyon bozuklukları (doğuştan veya ilaçlarla kazanılan) hikayesi iyi sorgulanmalı, özellikle reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel ilaçlar hakkında cerrah bilgilendirilmelidir. Alınan takviyelerin en az 2 hafta öncesinden bırakılması gerekir. Hastanın kanama ve pıhtılşma faktörleri ameliyat önces preop tetkikler arasında mutlaka bulunmalıdır.
    7. Birçok hızlı/büyük kilo kaybı yaşamış hasta mikro besin öğeleri eksikliklerine (Vit D, Vit B12, demir ve depo demiri (ferritin), folik asit ve çinko, selenyum gibi mineraller) eğilimlidir. Ameliyat öncesinde bu beslenme risklerini değerlendirilerek genel sağlığı ve dolayısıyla yara iyileşmesini optimize etmek için yukarıda sıralanan vitamin ve minerallerin kan değerleri istenmeli ve eksiklikler optimum yara iyileşmesini sağlamak için yerine konmalıdır.
    8. Son olarak, hastanın psikososyal değerlendirilmesi ihmal edilmemeli. Gerçekçi olmayan beklentilere sahip hastal ameliyat edilmez. “Büyük kilo kaybı olan hastalarda olası psikiyatrik bozukluğa sahip ve hiç tedavi görmemiş veya yetersiz tedavi almış hasta oranı %40 olarak bildirilmiştir”. Büyük kilo kaybı yaşayan hastaların yaklaşık %15’inde vücut dismorfik bozukluk (VDB) da yaşayabilirler; ve bu nedenle, iyileşme süreci, nihai estetik sonuç ve minimal komplikasyonlara karşın bile kol germe sonuçlarından memnun kalmayabilirler.

    Kol Germe Kimler için Uygun değildir?

    Brakioplasti için çok az kesin kontrendikasyon bulunmaktadır. Bunlar lenfödem, periferik arteriyel iskemi ve venöz yetmezlik gibi yüksek lenfödem riski taşıyanlar, örneğin aksiller disseksiyon ve radyoterapi öyküsü olan Meme Kanseri tedavisi alan hastalar.

    Kısmi kontrendikasyonlar, yukarıda belirtilen ameliyat öncesi değerlendirmeye göre dikkate alınır. BMI>30, istikrarsız kilo, sigara içme, kötü kontrollü diyabet mellitus, beslenme eksiklikleri, BDD ve tedavi edilmemiş veya kötü yönetilen psikiyatrik bozukluklar gibi eş hastalıklar bulunur.

    kol inceltmeKol Germe Estetiği için Teknik veya Tedavi

    Hastanın sahip olduğu deformitenin boyutu ve yeri ile ilgili olarak Brakioplasti birkaç teknikle gerçekleştirilebilir. Tercih edilen bir yaklaşım, brakioplastide deri ve yağ dokularını cerrahi olarak çıkarmaya başlamadan önce üst kola liposakşın yapılıp yapılmayacağına karar vermek, yapılacaksa sadece sınırlı sarkan bölgeye mi, yoksa tüm kola mı uygulanacak, bu değerlendirilir.

    Ameliyat izinin nerede bırakılacağına uygun işaretlemeler sonrası doku sinir ve damarlar korunarak yağ/cilt mümkünse tek parça halinde çıkarılır. Cilt rezeksiyonunun derecesi, sarkmanın belirlenmesi ve yara kenarlarının yara boyunca birleştirilmesiyle ayarlanır. Kesi, aksiller kubbe ile birlikte eğrili bir şekilde uzatılabilir ve “L” şeklinde uzatılmış brakioplastide yan göğüs duvarına doğru devam ettirilebilir. Drenler kullanılmaz. Yara steristriplerle kapatılarak postoperatif kompresyon giysileri uygulanır, bunlar avuç içi/kol altına ve kol üzerine yerleştirilir. Prosedür daha sonra karşı kolda tekrarlanır.

    Birçok cerrah, brakioplasti yaptıklarında farklı yara izi tasarımları kullanırlar, deri de iyileşme sürecinde çekilme (kontraktür) oluşumunu azaltmak için koltuk altında (aksillada) cilde Z-plasti paternine uygun kesi yapılır. Buna dikkat edilmezse dikiş hattının çekinti oluşturarak kabararak belirgin hale dönüşmesi sonucunda %12 kadar skar revizyonu gibi ikincil işlemlere gidildiği bir çalışmada rapor edilmiştir.

    Ameliyat sonrasında, hastalara en az 2 hafta boyunca herhangi bir zorlayıcı aktiviteden kaçınmaları ve bu süre boyunca araç kullanmamaları tavsiye edilir. Kollar yatarken yüksekte bir yastık üstünde dinlendirilmelidir. Dört hafta boyunca kompresyon giysilerinin kullanımı gerekir. Hastalar aksi bir durum yoksa aynı gün taburcu edilir ve 3 gün sonra kliniğe kontrole çağrılır.

    Kol Germe Ameliyatı Komplikasyonları

    Hasta beklentisinin ölçülenmesi ve bilgilendirme, ameliyat öncesi fotoğraflama ve bilgilendirilmiş onam son derece önemlidir. Hastanın tam, eksiksiz anlaşılır bir dilde bilgilendirilmesi ameliyat sonrasında memnuniyetsiz hastaları azaltır, gerçekçi beklentiler sunar ve hastaları olası komplikasyonlar ve revizyon cerrahisi için hazırlar.

    Hastalar bazen kollarla, göğüsle, sırtla, karın ve uyluklarla sınırlı olmayan birçok alanda fazla deri ve lipodistrofi sorunlarının tedavisi için birkaç işlem geçirirler. Bu nedenle, bu tür çoklu işlemlerin bir arada uygulandığı durumlarda, özellikle 1 ameliyatta tüm uygulamalar birleştirildiğinde, komplikasyon riski artacaktır. Bariyatrik cerrahi yoluyla elde edilen önemli kilo kaybı, bu hastalarda daha yüksek risk taşır.

    Bir çalışmaya göre en yaygın komplikasyonlar; istenmeyen yara izleri (%9.9), tekrarlayan cilt sarkması (%7.8) ve yara ayrışması (%6.9) yer alır. Seroma (sıvı birikimi) ve enfeksiyon görülme sıklığı (insidansı) sırasıyla %5.9 ve %3.6 olarak bildirilmiştir. Daha az yaygın komplikasyonlar arasında ameliyat sırasında etkilenen duyusal sinirle ilgili sorunlar (%2.5), lenfoödem veya lenfosel (%2.5), cilt nekrozu veya gecikmiş iyileşme (%2.3) ve hematom (%2) bulunmakta. Hematom hreketli kişi ve genelde erkeklerde daha fazla gözlenir. Revizyon cerrahisi, estetik sonucu iyileştirmek için hastaların %7.5’inde gerekli olabilirken, non-estetik yani estetik beklenti dışında nedenlerle yeniden ameliyat nadir gerçekleşir (%1.6). İlave bilgi olarak liposakşının brakiyoplasti ile birleştirilmesi komplikasyon insidansını azalttığı bildirilmekte.

    Kol Germe ameliyatları hasta beklentilerinin iyi ölçümlendiği, artmış eşlik eden hastalık ve risklerin iyi analiz edildiği, liposakşınla beraber uygulandığında tatmin edici sonuçlar vaat eden, yaşam kalitesini yükselten ameliyatlardır. Kombine ameliyatların sınırlandırılması, sigara içilmemesi ve ameliyat sonrası dikiş hattının sıkı kontrol ve yönetimi, beklenen başarılı sonuçlar kadar hızlı iyileşme sağlayarak hastanın sosyal hayata daha özgüven ve konforla karışmasını hızlandıracaktır.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN