Burun Estetiği (Rinoplasti)
Burun Estetiği Ameliyatı, kliniğimizde değerlendirmesi birbirinden farklı ancak birbirini kişiye özel ve eşsizce tamamlayan 6 aşamada yapılır.
1. aşamada, burunun kendisine ait mesafe, açı ve oranlar dikkate alınır. Kemik yapısı-deri, bağlar, kıkırdak yapıların yerleşimi açılar ve büyüklükleri, burun delikleri ile burun ucunun burun sırtı ve kemik/kıkırdak birleşim yerinde geçişlerin uyumu gibi,
2. aşama buruna komşuluk yapan yanak, dudak, kaş çizgileri, dudaklar, göz kapakları gibi yumuşak dokuya ait olan yapıların burunla olan ilişkileri ve pozisyonlardır,
3. aşamada çene ucu, çene konturu, alın ve elmacık kemikleri ile dişler gibi sert iskelet (rijit) yapıların burunla beraber oluşturdukları fiziksel ve/veya algı ve-imaja dönük anlam bütünlüğü veya çelişki olup olmadığı ölçülerek değerlendirilir. Burada konturlar profil ve ışık gölge ilişkisi değerlendirilir.
4. aşamada genel olarak yüze, özel olarak buruna ait olan mukoza (burun içini döşeyen örtü) cilt yapısı, özellikleri, kaza ve yara izleri, akne izleri, uygulanmış girişimsel cilt yenileme veya lazer işlemleri, dolgular, botoks işlemleri, edinilmiş dikiş izleri, yerleşim ve derinlikleriyle bir bütün olarak değerlendirilir.
5. aşamada burun yanında yerleşmiş olduklarından burunla beraber algılanarak göze çarpan derin oluklanmalar (gözaltı torba olukları ile nazolabial oluk denilen burun kenarı dudak köşesi arasındaki vadilenmeler) detaylı değerlendirilir. Burada yine ışık/gölge ilişkisi ve yüz ifadesine olan eksiklikler not edilir.
6. Aşama, kişinin fonksiyonel nefes alma kapasitesi ve yeterlilik derecesidir, konkalar, septum eğrilikleri önceki operasyonlar, iç ve dış valv açıları, septumda delik olup olmaması, alerjik mukoza vb.
7. aşama geçirilmiş kaza, travma veya burun operasyonlarından sonra bize bırakılan; şekil renk bozuklukları, asimetriler, doku kayıpları vb gibi sekellerin değerlendirilmesi ve bir önceki operasyon(lar)da kullanılarak kaybedilen dokuların belirlenmesidir.
Burun Estetiği Ameliyatları ne kadar sürer?
Burun Estetiği Ameliyatı, diğer yüz yapılarının yer, yakınlık, açı ve mesafelerine göre yapılan bütüncül değerlendirme sonrasında yaklaşık 1.5-3 saat süre alır. Aynı seansta hem nefes alma problemine hem estetik görünüme ait sorunlar giderilebilir. Burun estetiğinde amaç, kişinin ifadesini bozmadan olumlu bir imaj dönüşümüne katkı sağlamak bunu yaparken gerçekçi beklentileri hastaya kazandırmak, kalıcı, fonksiyonel, yapısal ve estetik bir tasarımı hayata geçirmektir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat sonrası 3 ve 7. günlerde yapılacak kontrollerle normal çalışma hayatına ve gündelik yaşamın gerekliliklerine dönülmektedir. Burun ameliyatlarında (Rinoplasti Ameliyatı) artık can yakıcı derin yerleşimli uçurtma kuyruğu spanç tamponlar kullanılmamakta bunun yerine gerekirse kolay yerleştirilip çıkarılabilen silikon veya burun içinde dikiş atılarak uygulanan quilting sütür tampon tekniği uygulanmaktadır. Burun Estetiği öncesi ve sonrası kullanılacak soğuk kompres veya buz gibi veya özel jellerle cerrahi travmaya reaksiyoner olarak oluşan kızarıklık, morarma ve ödem en az düzeye indirilebilmektedir.
Cerrahi travmaya kişiden kişiye değişen oranlarda yanıt olarak oluşan bu ödeme kızarıklıklar, hassas yara iyileşmesi olan, yetersiz beslenmeye bağlı demir ve vitamin eksiklikleri olan kolay şişen veya moraran bir yapınız yoksa 1 haftayı geçmez. Ameliyat sonrasındaki günlerde aralıklarla soğuk kompres veya buz tatbiki bu süreci daha da azaltır. Burun içine konan silikon splintler 2 veya 3. günde, burun üstüne konan alüminyum splintler 6-7. gün alınır. Normal bir iyileşme kapasitesine sahipseniz ve ilk 48 saatte aktif ve etkin istirahat edilmişse ameliyat sonrası 10. günde sizi ilk defa görenler ameliyat olduğunuzu anlamayabilir. Burnunuzun nihai sonucu alması kemik iyileşmesinin tamamlanmasını takiben hücre düzeyinde aslında 6-18 ayı bulacaktır. Morarmanın daha az olması için, ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanılması gereken yeni kuşak kremler bulunmaktadır. Elbette atravmatik ve minimal cerrahi teknik, ameliyat süresi, sakin anesteziden uyanma, vit D, B-12 ve demir eksikliklerinin (anemi) olmaması iyileşmenin seyrine ilişkin sonuca etki eden en önemli değişkenlerdir.
Burun Estetiği Ameliyatında Yaş Limiti Var mıdır ? (Detaylı bilgi için tıklayınız..)
İdeal Burun Var mıdır?
Kendini oluşturan kemik, kıkırdak yumuşak doku ve cilt yapısıyla; yerleşim, boyut, oran ilişkileri normal sınırlarda olan, nefes alma sorunu olmayan ve en önemlisi yüzü oluşturan diğer organ ve/veya ünitelerle beraberliği tüm açılardan yeterli olan burun o kişi için idealdir. Kişiye ait eşsiz ve yegane “İfade” bu oran ve yüze ait estetik ünitelerin dengeli ilişkisinden uyumundan doğar. İdealler standart olamaz, herkesin amaç, beklenti ve ideali; genetik mirasla sahip olduğu organ ve dokuların yerleşim, yeterlilik ve uyumuyla beraber içinde yaşadığı toplum ve çevrenin estetik farkındalık/yargı düzeyine göre şekillenir.
İdealize edilen tüm değer ve kriterler zamandan zamana coğrafyaya ve kültürden kültüre değişim gösterir. Kişinin farkındalık bilinci arttıkça ve dünyayı anlamlandırma çabası derinleştikçe estetik yorum ve öncelikleri de zamanla kendi içinde değişir, dönüşür. O nedenle ideal bir burunu sadece ve tek başına burna ait ölçümlerle değerlendirmezken, ideal bir değerlendirme ancak kriterler arasına yüzün diğer organ ve çizgilerini katarak elde edilebilir. Bu yaklaşım kişinin kendi benlik ve beden algısı tarafından desteklenir. Bu bütünsel değerlendirmeye örnek olarak beğendiğiniz bir arabayı örnek gösterebiliriz, nasıl ki tek başına ideal bir tekerlek, ideal bir far veya ideal bir direksiyonun olması o arabayı ideal bir araba yapmaya yetmezse, bizler doğal olarak o arabada bu tek tek bu sayılan idealize edilmiş parçaların tek tek değil tümünün beraberce bir beraberliğini/uyumunu ararız, burun içinde değerlendirme tüm yüz içindeki organların beraberce uyumuyla sağlanır. Yüz estetiği için bunu en güzel ve kısa açıklayan cümle, birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için sloganında ifade edildiği gibidir. İdeal ve eşsiz olan budur.Bu kriterlere doğallık ve sadeliği de ekleyebiliriz.
Burun Estetiği Ameliyatında alt veya üst yaş sınırı var mı?
Belirlenmiş bir kıstas olarak, yapılacak operasyon sadece estetik amaçlı ise, bireyin kemik gelişimini tamamladığı ergenlik dönemi sonunda (kızlarda 18 erkeklerde 20 yaş) elektif (zorunlu olmayan) bu operasyonlar için en erken operasyon zamanı olarak kabul edilir.
İleri yaşlarda genel durumun normal ve stabil olduğu 70’li 80’li ileri yaşlarda bile bu operasyonlar elbette bazı yaşa bağlı oluşmuş yapısal anatomik değişiklikler gözetilerek gerçekleştirilebilir. Kazalar sonucu bozulan burun anatomik yapıları, estetik subüniteler ve beklentiler göze alınarak en erken zaman da, mümkünse acil olarak düzeltilmelidir. Bazı çalışmalar ergenlerde ileri derecede nefes alma sorununa neden olan kemik deformitelerinin yaşa bakılmaksızın düzeltilmesi gerektiğini vurgular. Bu doğrudur, o halde işlevsel burun ameliyatları her yaşta, kozmetik amaçlı efektif rinoplastiler 18 yaşından sonra yapılmalıdır diyebiliriz.
Kolay veya zor burun ameliyatları arasındaki fark nedir?
Bir burun estetiği operasyonunu kolay veya zor yapan nedenler; ameliyatı yapan kişiye, zamanlamaya, tecrübesine, mental-fiziksel olarak ameliyata hazırlanma sürecine, hastayla olan koordinasyon ve iletişiminin kalitesine, hastayı ameliyat öncesi, sırası ve sonrasına dair süreçlerle ilgili net ve detaylı bilgilendirmesine, ameliyat performansına, müdahale ettiği dokuların kalitesine ve yeterliliğine, kullandığı malzemeye, seçtiği tekniğe, asistanından anesteziste kadar ekibine, beklenmeyen bir durum karşısında sergileyeceği kontrol ve stres yönetim becerisine, hasta ile beraber karar vererek olgunlaştırdığı estetik veya fonksiyonel ama mutlaka rasyonel gerçekçi beklentilere göre değişkenlik gösterecektir. Bu kriterlere ne kadar fazla dikkat edilirse o ameliyatlar kolaylaşacak, aksi durumda kolay bir ameliyat bir kördüğüme dönüşebilecektir. Hastanın beden algı farkındalığı kusurluysa ameliyat sonrası süreci yönetmek profesyonel bir iletişim uzmanı olmayı gerektirebilir. Hastanın değişen ruh halini tolere edebilmek, profesyonellikten ayrılmadan kaliteli iletişim kanallarını hep açık tutmak zor hastalarda en geçerli kapı anahtarıdır.
İster kısa ister uzun, veya ister basit ister en sofistike ameliyat olsun bir cerrahın bu faktörlere dikkat ederek girdiği tüm ameliyatların kolay ve başarılı geçme oranı, bu faktörleri dikkate almadan girdiği diğer ameliyatlara göre her zaman daha yüksektir. Tüm işlerde olduğu gibi estetik amaçlı yapılan burun ameliyatlarında da “Kolaylık” sorumluluk alabilmek ve hazır olmakta, zorluk ise “dikkatsizlikte” saklıdır.
Burun Estetiği Ameliyatında Uygulanan Tedavi Teknikleri
Rinoplasti için her bir sorunun tedavi veya çözümü amacıyla gündeme gelir. Bu girişimlerin cerrahi olmayan, bir çeşit rötuşa benzer askı-dolgu gibi formları olabildiği gibi, ameliyat ile yani kalıcı sonuç vaadeden kapsamlı uygulamalarla imaj değiştiren düzeltmeler de mümkün hatta çoğu zaman gerekli. Kısaca, lokal anestezi altında burunda bir bölgeye ait bir sorunun kısa sürede geçici ayaküstü giderilmesi işlemi yanında, genel anestezi altında bir ekiple yapılan cerrahi rinoplasti (burun estetiği) teknikleri de bulunur. Toplamda yüze yakın Rinoplasti tekniği tüm dünyada ve ülkemizdeki cerrahlarca tanımlanmıştır. Bu konuda yaratıcı ve becerikli cerrahlar kendi tekniklerine yeni tanımladıkları ismi uygun görebilmektedirler. benim yaklaşımımım rinoplastide bütünsel veya bütüncül ilkeleri işlettiğim için bütünsel rinoplasti iken, bir diğer meslektaşımız açık veya kapalı teknikleri bir arada kullanarak yaptığı işe hibrit bir diğeri karma rinoplasti adını verebilmektedir. Dolgularla yapılan burun şekillendirme işlemlerine kullanılan dolguların jel kıvamından dolayı likit (sıvı) rinoplasti diyen veya klasik yöntemle çıkarılan bazı kıkırdakları koruyarak gerçekleştirilen ameliyatlarına koruycu (preservative) rinoplasti diyen bir ekol da bulunur.
Kısaca aşağıya 2021 sonuna ait ingilizce ve türkçe karışık listeyi ekliyorum.
- 1.Primer Rinoplasti
- 2.Sekonder (ikincil) Rinoplasti
- 3.Revizyonel Rinoplasti
- 4.Septorinoplasti
- 5.Açık (transcolumellar) Rinoplasti
- 6.External Rinoplasti
- 7.Kapalı (intranasal) Rinoplasti
- 8.Endonasal Rinoplasti
- 9.Yarı açık Rinoplasti
- 10.Ameliyatsız Rinoplasti
- 11.Cerrahisiz Rinoplasti
- 12.Karma Rinoplasti
- 13.Rekonstrüktif Rinoplasti
- 14.Fonksiyonel Rinoplasti
- 15.Alternatif Rinoplasti
- 16.Preservative Rhinoplasty
- 17.Koruyucu Rinoplasti
- 18.Tıbbi Rinoplasti
- 19.Medikal Rinoplasti
- 20.Likit Rinoplasti
- 21.Sıvı Rinoplasti
- 22.Aging Rinoplasti
- 23.Yaşlı Rinoplastisi
- 24.Yapısal Rinoplasti
- 25.Structural Rhinoplasty
- 26.Etnik Rinoplasti
- 27.Mini Rinoplasti
- 28.Piezoelektrik Rinoplasti
- 29.Kapalı Push Down Rinoplasti
- 30.Boyutlu Rinoplasti
- 31.Asansör Rinoplasti
- 32.Estetik Rinoplasti
- 33.Kamuflaj Rinoplasti
- 34.Volumetrik Rinoplasti
- 35.Kamuflaj Rinoplasti
- 36.Atravmatik Rinoplasti
- 37.Mikro Rinoplasti
- 38.Mikromotor Rinoplasti
- 39.Mikrotravmatik Rinoplasti
- 40.Elektrikli Rinoplasti
- 41.Hibrid Rinoplasti
- 42.Moleküler Rinoplasti
- 43.Piezo Rinoplasti
- 44.Sonic Rhinoplasty
- 45.Ultrasonik Rinoplasti
- 46.Mikrometer Rinoplasti
- 47.Poligonal Rinoplasti
- 48.Tamponsuz Rinoplasti
- 49.Elektromekanik Rinoplasti
- 50.İzsiz Rinoplasti
- 51.3D Rinoplasti
- 52.Video endoskopik Rinoplasti
- 53.Hızlı iyileştirme Rinoplastisi
- 54.Erkek Rinoplastisi
- 55.Halogram Rinoplasti
- 56.Kompozit Rinoplasti
- 57.Diamond Rinoplasti
- 58.Endoskopik Rinoplasti
- 59.Dinamik Rinoplasti
- 60.Stereotaktik Rinoplasti
- 61.Letdown Rinoplasti
- 62.Finesse Rinoplasti
- 63.Dijital Rinoplasti
- 64.Cleft Rhinoplasty
- 65.SimplifiedPreservation Quick Rhinoplasty
- 66.Thread lift Rhinoplasty
- 67.Corrective Rhynoplasty
- 68.Advenced Rhinoplasty
- 69.Asian Rhinoplasty
- 70.Filler Rhinoplasty
- 71.Modern Rhinoplasty
- 72.Graft Rhinoplasty
- 73.Reduction (Reductive) Rhinoplasty
- 74.Feminization Rhinoplasty
- 75.Nonsurgical Rhinoplasty
- 76.Augmentation Rhinoplasty
- 77.Post-traumatic Rhinoplasty
- 78.Refinement Rhinoplasty
- 79.Robotic Rhinoplasty
- 80.Injection Rhinoplasty
- 81.Asian Rhinoplasty
- 82.Adını siz koyun
Biz tanım ve açıklamalarla bazı terimleri açalım. Rinoplasti (burun estetiği) adı verilen burun estetiği operasyonlarının nefes almaya yönelik olan girişimlerle beraber olmasına Septorinoplasti, sadece tek başına bir parça çıkarılmadan burun orta kıkırdağı septuma dönük işlemlere Septoplasti veya SMR (submukozal rezeksiyon) denir. Nefes almaya engel olan konka adlı süngerimsi burun içi yapılarının, artmış boyutlarının (hipertrofi) küçültülmesi işlemleri de (rezeksiyon, koterizasyon) aynı amaçla ve eş zamanlı olarak yapılabilir. Burun yapılarında eksik parçaların yerine konmasına burun rekonstrüksiyonu, ufak dolgu ve parçalarla (yama, greft) düzensizliklerin giderilmesine konturplasti, sadece burun ucuna yönelik işlemlere Tipplasti, ikincil düzeltme ameliyatlarına Sekonder Rinoplasti, kolumella denilen burun delikleri arasındaki burnun en öndeki yapıdan yapılan ufak bir kesi yoluyla yapılmasına yanlış bir terminoloji olduğunu düşündüğüm Açık Rinoplasti, bu kesi yapılmadan sadece burun içinden yapılan kesilerle gerçekleştirilen tekniğe Kapalı Rinoplasti adı verilir.
Doğumsal bir anomali olan yarık dudak/damak hastalarının burun yapılarındaki anomalinin adı CLN (cleft-lip-nose) deformitesidir. Genel olarak burnu ilgilendiren ve bir kaza/travma/cerrahi sonucu oluşmuş diğer tüm düzeltici girişimlerin adı burun onarımı veya Burun rekonstrüksiyonu olarak adlandırılır.
Burun Estetiği Ameliyatlarında Piezo
Cerrahide yoğunlaştırılmış ses (ultrason) dalgalarından üretilen gücün enerjiye dönüştürülmesi yardımıyla kemik kesme işlemlerine kısaca Piezo cerrahisi adı veriliyor. Yıllardır cerrahide özellikle beyin cerrahi, plastik ve çene cerrahisinde kemik kesmek ve şekillendirmek için kullanılan bu teknik son zamanlarda estetik amaçlı burun kemiği şekillendirmelerinde tekrar popülarite kazandı.
Piezo Burun Estetiği
Ultrasonik kemik şekillendirme işlemi Piezo, üretilen ve yoğunlaştırılan güçlü ses dalga enerjisinin kemik keserken çevre dokulara daha az zarar vermesi yani atravmatik olması nedeniyle cerrahlarca tercih ediliyor. Piezo cerrahisi yaklaşımıyla, burun kemiklerine daha keskin ve hassas şekillendirme sağlanırken ameliyat sonrası hastalarda sık gözlenen ödem ve morlukların da bu teknikle daha az oluşması ve erken iyileşme sağlanması bekleniyor. Elbette her burun için uygun değil ve her cerrah için bir çağ kapatıp yeni bir çağ açan bir yaklaşım değil. Seçilmiş vakalarda, cerrahın gerekli gördüğü durumlarda yan etki ve neden olduğu komplikasyonlar göze alınarak uygulanabilen bir teknik.
Burun Estetiği Rinoplasti kliniğimizde estetik burun ameliyatı sadece burun kemiği şekillendirmesiyle sınırlı değildir. Detaylı bir muayene sonrasında hem işlevsel hem estetik beklentilerin karşılanması için plastik cerrahi bütünlüğü ve uzmanlık bilgisi içinde temellendirilen bir çok kıkırdak, bağ, yumuşak doku ve kemik yapıya şekil verilmesi becerisi ve deneyimi gerektirir. Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatlarında kemik şekillendirilme amacıyla bir çok cerrah keski kullanırken bir o kadar cerrah da başarılı bir şekilde değişik büyüklük ve ebatta törpü kullanabilir.
Piezo cerrahisinin yeni başlayan cerrahlara çok yardımcı olacağı doğru olmakla beraber, bu tekniğin kullanılmasının daha iyi burun şekillendirme ve sonucunda daha iyi rinoplasti / burun ameliyatı sonuçlarının alınmasına olanak sağlayan yüzyılın buluşu olarak lanse edilerek öne sürülmesi bir o kadar yanlış bir yaklaşımdır. İyi planlanan, atravmatik çalışılan ve titiz uygulanan her cerrahi kendiliğinden başarılı olur. Piezo tekniği ile çalışan cerrah çağın teknolojisini ameliyathaneye taşıyan cerrah değil, sadece kendi ve hastası yararına inandığı için bu cihazı tercih eden cerrahtır. Tekniğin bir öğrenme eğrisi olduğu için zamanla kazanılan el melekesi ile cihazdan beklenen hastalarda daha az ödeme, morluk ve kolay iyileşmeye neden olması zaman alır. Sonuç olarak akıllı cihazlar başarılı sonuçlar için yeterli olmamakla beraber, başarılı cerrahlar kendilerine en yakın ve yardımcı olacak enstrümanı seçmekte ustadırlar. Piezo bir araç ve tercihtir.
Özetle, estetik burun ameliyatlarında Piezo cerrahisi yeni olmamakla beraber bazı cerrahlarca popülarize edilerek tekrar medya magazin gündemine getirilen bir ultrasonik kemik kesme cihazıdır. Burun Estetiği için de sonuca etki yapma potansiyeli cerrahın tecrübe ve donanımından daha önde olamaz.
Rinoplasti ve Fonksiyonel Cerrahi
Burun ortasında yer alan dümen kıkırdağı adını verdiğim “Septum”a ait eğrilikler (deviasyon), büyümüş ve yer kaplayan konkalar, iç ve dış burun hava valfleri ile ilgili darlık veya çöküntüler (collapse) gibi problemler rinoplasti için gelen hastaya eşlik eden fonksiyonel sorunlardır. Bu sıkıntılar rinoplasti ile tedavi edilebilirken, hastada bu işlevsel sorunlar ameliyat öncesi yoksa sonrasında daoluşmamalıdır. Septal (septum kıkırdağını ilgilendiren) problemler, kıkırdağın sadece uç (caudal) kısmında olabileceği gibi orta ve iç kısmını ilgilendiren “C” veya “S” şeklinde de olabilir.
Konka (halk arasındaki tabirle burun eti) büyümesi hemen her zaman septumun daralttığı tarafa reaksiyon olarak geniş tarafta gelişir. Alerji veya oda spreyi, parfüm gibi bir kimyasal irritanlarla aşırı büyüyebilen konkalar çift taraflı oluşarak uyku apnesine neden olabilir. Volumetrik doku küçülmesi sağlayan “Radyofrekans” tedavisi işlemi tıkanan hava yolu pasajını açmak için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Devie (eğrilmiş) septum ve büyümüş konka değişik derecelerde nazal pasajda nefes alma sorunu oluştururlar. Radyofrekans (60-75 derecede ionik ısı ajitasyonu) tedavisinden sonra 2 yıl içinde konka büyümesinin tekrarlama oranı alerji ve inflamasyon zemininde oldukça yüksektir.
Burun ucu estetiği
Burun yüzümüzün tam ortasında ve imajımız üzerinde en belirgin role sahip olan organımızdır. Kendisini oluşturan kemik, kıkırdak ve deri yapısıyla taşıyıcısına kazandırdığı bu eşsiz katkı, kişiye burnun kendi ve yüz bütünlüğü içinde bir estetik değer sağlar. Burun ucu estetiği veya tip-plasti dene ameliyatlar, burun ucuyla sınırla kemik ve arka burun yapılarına kadar ilerlemeyen işlemlerdir. Burun ucu düşüklükleri, kanat asimetrileri, burun deliklerinin şekillendirilmesi, kolumella adı verilen her iki burun deliği arasındaki anatomik yapının kabalığı önde veya geride olması, burun ucu yayvanlığı veya sivriliği gibi birçok sorunu çözmek için veya revizyon (ikincil düzeltme) amaçlı yapılabilir.
Bu bütünsel estetik değer, burnun yüz ovalinde 3 boyutlu konumlanması, diğer yüz yapılarıyla olan açılanma ilişkisi ve ayrı ayrı bu estetik ünitelere olan yakın-uzak anlamında mesafesiyle sınırlandırılır, tanımlanır, belirlenir ve çerçevelenir. Örneğin, düz bir elmacık kemiği, burun için rölatif olarak olduğundan daha önde ve belirgin olarak, düşük burun ucu (tip) ise burnun (ve kişinin), çekicilikten uzak ve albenisiz olarak değerlendirilerek algılanmasına neden olacaktır.
Burun ucu estetiği bu nedenlerle burnun diğer yapılarıyla ve yüzün diğer estetik üniteleriyle beraber değerlendirilmesi gereken bir yapıdır ve burun estetiği yapılmadan önce değerlendirilmesi gereken referans sorular şunlardır:
- 1. Burun ucu için (burun tipinde) öncesinde herhangi bir cerrahi veya dolgu benzeri maddelerle şekillendirici bir işlem yapılmış mıdır ? Yapıldıysa dışarıdan bir malzeme kullanılmış mı ?
- 2. Travma hikayesi, çarpma, darbe, düşme, sporda top teması vb. olmuş mudur ?
- 3. Burun delikleri simetrik mi ?
- 4. Burun ucu orta hatta mı, sağa veya sola sapma (deviasyon) var mı ?
- 5. Burun dudak açısı ne kadar ? (erkeklerde 90-100, kadınlarda 100-110° normal kabul edilir)
- 6. Dudak kalınlığı, belirginliği, dudak-burun mesafesi ne kadar ?
- 7. Burun kanat genişliği ne kadar ?
- 8. Burun kanat kalınlığı ne kadar ?
- 9. Burun kanat yüksekliği ne kadar ?
- 10. Burun ucu pozisyonu gülünce belirgin değişiyor mu ? (kas etkisi?)
- 11. Burun ucu en yüksek noktası nerede konumlanmış ?
- 12. Burun ucu kıkırdak ayrışması (gamzelenme) var mı ?
- 13. Burun ucunda gaga (ince sivri) )veya boxer (şekilsiz yayvan) deformitesi var mı ?
- 14. Burun orta duvarında (septum) ve/ya kemik erimesine neden olan bir hastalık (semer burun vb.) var mı ?
- 15. Burun en, boy ve yükseklik oranları uyumlu mu ?
- 16. Burun derisi kalın mı, yağlı mı, ince mi, dermatolojik bir sorun (akne, rosa, rinofima vb.) var mı ? Roakutan tedavisi alıyor mu veya almış mı ?
- 17. Çene ucu yüksekliği nerede sonlanıyor ? (burun ucuyla aynı düzlemde olmalı)
- 18. Elmacık kemikleri silik mi, düz mü, belirgin mi ?
- 19. Üst-orta ve alt yüz oranları yeterli ve uyumlu mu ?
- 20. Üst çene diş dizilimi normal mi, üst diş etleri gülerken belirgin fark ediliyormu ?
- 21. Burun yüksekliğini sağlamak için hastaya kendinden (kulaktan kıkırdak) ve/ya dışarıdan implant (Medpor® vb.) destek gerekir mi ?
- 22. Hastanın tekrarlayan travmaya açık aktif bir mesleği var mı (boksör, dövüş sporcusu, bodyguard) ?
- 23. Burun kanadında piercing kullanılıyor mu, kullanılmış mı?
- 24. Hastaya burun dolgusu veya botoks uygulanmış mı?
- 25. Hastanın alerjik rinit veya sinüzit sorunu bulunuyor mu?
- 26. Hastanın ilaç almasını gerektirecek bir alerjisi bulunuyor mu?
Tüm bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gereken burun ucu estetiği için bir işlem; kişiye özgü, özgün beklentisine cevap verebilecek yeterlilikte ve yüzüne uyumlu olarak planlanarak başlatılmalıdır.
Teknik: Çoğu işlemin lokal anestezi ile ve ofis şartlarında tamamlandığı bu uygulamalarda hem hasta hem plastik cerrahın konforu için sedasyon çoğu zaman gerekebilir. İşlem 45 dakika 1 saat arası sürede tamamlanır. Uygulama açık teknikle yapılır, dikişler (2-3 adet) 5. günde alınır. Burun dışı için alçı veya splinte gerek olmayan bu girişimlerde burun deliklerine 24 saat sonra alınacak olan küçük fındık tamponlar yerleştirilir. Burun ucuna ince dikkat çekmeyen ve ödem önleyici bantlarla şekil verilir. Hasta günü dinlenmeyle geçirir ve işine ertesi gün dönebilir. Burun ve çevre dokularda morluk beklenmez, şişlik 3. gün sonunda çözülür. 3 gün antibiyotik kullanılması yeterlidir. Burun ucuna uygulanan iple askı ve dolgu (silikon kullanılmaz) işlemleri kalıcı değildir, bu körleme uygulamalarda birçok bağ ve kıkırdak zedelenmesine bağlı komplikasyonlar gelişebilir, sonuçlar öngörülemez ve değişkendir.
Kazanımlarınız
Sadece size ait olan imajınızı dönüştürerek, özgüvenle sosyal kabulünüzü artırabilirsiniz. Küçük ve estetik açıdan güzel buruna sahip kişilerle iletişime daha kolay ve rahat geçilebildiğine dair bir toplumsal kabul bulunmaktadır. Yüzünüzün diğer organ ve yapılarıyla olan uyumu düzenlenmiş bir burun, eski haline göre sahibini her zaman daha genç çekici ve enerjik gösterir. Bununla beraber, hava alma kapasitesi artırılmış bir burunla, daha etkin ve kaliteli bir uyuma, daha uzun süren gündelik ve spor performansı garantidir.
Burun ucu, burun estetiği ameliyatlarında başarılı sonuçlar elde etmek için önemli bir anatomik alan olup cerrahın deneyim ve uzmanlığı burun ucu şeklinin doğru şekilde düzeltilip şekillendirilmesinde önemli ve kilit bir rol oynar.
Burun ucu genel olarak burnu, burun yüzün total estetik değerini belirler. Bir burnun estetik değeri, yüzle olan boyutsal ve çizgisel uyumu kadar burun ucunun gösterdiği doğru oran kadardır.
Burun kanatlarındaki Tayvanlılar, asimetri, kolumellanın önde olması (columellar show), kanatların geride olmadı (alar retraksiyon), tipin basık kaba ve orantısız olması dolaylı yönden burun deliklerinin de görünümünde deformitesi veya eşitsizliklere neden olur. Burun ucunda yüz ve birçok organda gözlenen altın oran bulunmaz. Burun delikleri, nefes alma fonksiyonlarının etkin çalışması için önemli bir rol oynar (dış veya eksteenal valv).
Halk arasında güzel bulunmayan burun nasıl ifade edilir?
- -Kısa burun
- -Uzun burun
- -Basık burun
- -Orantısız burun
- -Geniş yayvan burun
- -Büyük/küçük delikli burun
- -Önden içi görünen burun
- -Kanatları yayvan burun
- -Kemerli burun
- -Gaga karga kuş burun
- -Çatallı burun
- -Kaba burun
- -İnce burun
- -Eğri burun
- -Çökük burun
- -Asimetrik burun
- -Yüze göre küçük/büyük burun
- -Düşük burun
- -Kalkık burun
- -İddiasız burun
- -Profilden kötü burun
- -Sivri burun
- -Şiş burun
- -Ayrık burun
Rinoplasti (Burun Estetiği)
Rinoplasti’de Yenilikler
Kıkırdak hamurlarıyla dolgu olarak lokal anestezi altında konturplastiler, profil ve sekel onarımları yapılabilirken, ameliyat sonrası morluk ve işten geri kalma süresini azaltmak için mikrotravmatik yaklaşımlar ve bunları sağlayan cerrahi aletlerin kullanımı giderek yaygınlaşmakta. Ameliyat sonrasına ait görünüm elde etmeyi sağlayan sanal bilgisayar programlarının kullanımı, seçilmiş olgular dışında, ameliyat süreciyle ilgili sonuca etki eden hiçbir değişken parametreyi değerlendiremediğinden işini ve rinoplastiyi bir ustalık veya imza ameliyatı olarak gören üst düzey tecrübeli (senior) cerrahlarca tercih edilmediğini biliyorum. Bu cerrahlar sıklıkla bu programları hastayla iletişimi ve ameliyat sonrası süreci iyileştirmek için kullanırlar. Bu programlar bir çatışma veya ihtilaf durumlarında mahkemelerde hasta ve hekim arasında bir eser sözleşmesi veya kontratı değerinde sağlam kanıt olarak kullanılıyor. Halbuki 6-8 ay yara iyileşmesine maruz bırakılan ve sonuca ait değişkenleri hastadan hastaya değişiklik gösteren hiçbir işlem veya uygulama için garanti verilmez.
Türkiye İran’dan sonra dünyada en fazla burun ameliyatlarının yapıldığı düşünülen ülkeler arasında yer alıyor. İran’daki rejim ülkemizdeki çoğu kayıtsız merdiven altı yapılan ameliyatlar maalesef bu konuda bizlere ve ülkelere sağlıklı istatiksel bir çalışma ve sonuç alma fırsatı vermiyor. Ülkemizde teşvik gören sağlık turizmi ve kolay ulaşım tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi etetik burun ameliyatlarına olan ilgiyi artırdı. Ucuz, hızlı ve turistik gezi ile harmanlanan sağlık gezileriyle ülkemizin başarılı cerrahları etnik başta olmak üzere farklı amaçlarla rinoplasti olmak isteyen dünya vatandaşları için bir “hub” haline dönüştü. Son yıllarda estetik yüz ameliyatlarını yapmaya başlayan KBB uzmanları ile ivme ve ilgi daha da arttı. İran’da rinoplasti patlamasının en önemli nedeni ise rejim nedeniyle kadınların sosyal çevrelerine sadece burunlarını gösterebilmeleri. Kendilerini sadece burunları ile çevrelerine tanıtan bu kadınlar bu nedenlerle minimal, sade, doğal veya yüze uyumlu burunlar yerine, iddialı, abartılı, çok kavisli, fazla kalkık burun gibi fantastik burunlar yaptırmanın peşindeler. Aynı kültürel dayatma sonucu arap erkekleri için de geçerli. Entariyle dolaşan zengin araplar el ve yüz ciltlerine çok önem vererek nadide kokularla muhataplarını ellerine dokunarak etkilemeye çalışırlarken, bildiğiniz gibi kabile hayatı yaşayan yerliler yaptıkları makyaj, çıkardıkları ses ve takılarıyla dikkat çekerler. Günümüzde bu dikkat çekme çabası, beğenilme ve onaylanma takıntısı sosyal medya ortamında belirgin gözleniyor. Insanlar profil resimleri, avatar ve alter egolarıyla sanal ortamda sosyalleşirken, sadece görünüme önem veren bu tüketici ve hayat tarzı dayatan toplumsal baskı, estetik ameliyatların ve özellikle rinoplastilerin ateşini iyice körüklüyor.
Lazerle Burun Estetiği Yapılır mı? (Detaylar için lütfen tıklayın..)
Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatları 2024
Burun estetiği ameliyatı fiyatları yapılacak operasyonun kapsamına ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu işlemi düşünen kişinin gerçekçi beklentileri olmalıdır. Websitemizdeki iletişim sayfamızda bulunan formu doldururarak ya da aşağıdaki telefon numaralarımızdan bu konuda bilgi almak istediğinizi belirtebilirsiniz:
Ankara Estetik Cerrahi Telf. : +90 (312) 284 86 76
Whatsapp Destek Hattı : +90 (544) 847 28 47