Whatsapp

0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Estetik Cerrahi Uygulamaları  / Göz Kapağı Estetiği  / Alt Göz Kapağı Estetiği

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    Alt Göz Kapağı Estetiği

    alt göz kapağı estetiği

    Alt göz kapağı estetiği anlamına gelen “Alt blefaroplasti” terimi, alt göz kapaklarının görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan cerrahi teknikler bütününü içerir.

    Tarihsel olarak alt blefaroplasti, alt göz kapak ve çevresini ilgilendiren kırışıklıklarını, cilt fazlalığını ve yağ torbalarını azaltmak amacıyla cilt ve/veya yağın çıkarıldığı bir yenileme uygulamasıdır. Cerrahi süreç alt göz kapağı taşıyıcı kayış sisteminin vektörel gevşekliğinin düzeltilmesi amaçlı “kantoplasti veya kantopeksi” askı işlemi ile tamamlanır.

    Günümüz modern alt blefaroplasti uygulamasında yağ ve cilt çıkarılması hala uygulanmakla beraber koruyucu felsefe gereği yeni yaklaşım trendi, göz altında deformasyona neden olan (orbital ve sub-orbiküler) yağ kümelenmelerinin yeniden konumlandırılması ve yüz yaşlanmasıyla ilişkili hacim kaybını geri kazanmak için bu alana yağ transfer tekniklerini içerir.

    2000’lerin başlarından günümüze, Hyaluronik Asit (HA) bazlı dermal dolgu uygulamaları, alt göz kapağı ve kapak altı (infraorbital) volümizasyonun geçici süreyle de olsa düzeltilmesi için kullanılmakta. Bununla birlikte, ısı ve ışık bazlı enerji tedavileri (IPL, Lazer, RF) ve Mezoterapi gibi alt göz kapaklarında cerrahi olmayan yenileme seçenekleri bütünsel tedavilere kombine edilebilir.

    alt göz kapağı ankaraAlt Göz Kapağı Hasta Seçimi

    Estetik amaçlı alt blefaroplasti öncesi kapsamlı bir tıbbi sorgulama yapılır.

    1. Mevcut hastalıklar,
    2. İlaç listesi (aspirin vb kan sulandırıcı antikoagülanlar, vitaminler, bitkisel takviyeler dahil),
    3. Oftalmik ilaçlar, göz damlaları ve kontakt lens kullanımı,
    4. İlaç veya lateks alerjileri,
    5. Kuru göz belirtileri,
    6. Günlük oyaşam alışkanlıkları (sigara alkol, meslek, güneş maruziyeti)
    7. Daha önceki yüz, göz veya göz kapağı ile ilgili cerrahi ve işlemler,
    8. Hastanın gerçekçi veya rasyonel olmayan (tilki gözü/fox eye, Çinli gözü vb) hedef ve beklentileri not alınır.

    Alt Göz Kapağı Muayene

    1. Görme keskinliği, oftalmik muayene, kapak hareketliliği,
    2.Doğuştan gelen kapak düşüklükleri (ptozis) veya anomalileri (fimozis gibi),
    3. Bell’s fenomeninin mevcudiyeti
    4. Göz kırpması hızı ve kuvveti, tik olup olmaması,
    5. Alt göz kapağı gevşekliği ve kanthal tendon ayrışmasının varlığı,
    6. Kapağın tam kapanmasında sorun olup olmaması, (Lagophthalmos)
    7. Cilt değerlendirmesi (Fitzpatrick cilt tipi/, kırışıklıklar, pigmentasyon ve renk değişiklikleri, diskromi, yatışa bağlı asimetrik cilt fazlalığı, cilt lezyonları vb),
    8. Göz kapağında yağ birikimi veya kolesterol plaklarının varlığı (Steatoblefaron), yanak-göz kapağı geçişi (infraorbital oyuklanma) derecesi, gözyaşı oluğu deformitesi, elmacık kemiği çıkıntısı (malar) yağ kaybı (atrofisinin) olup olmadığı, bu bölgeye uygulanan dolgular miktar ve zamanı,
    9. Göz küresi/çene ilişkisi (negatif vektör mevcudiyeti)
    10.Asimetri (Yüz, göz çevresi, elmacık kemiği, alın çıkıntısı, göz çukuru, kapak ve kaşlar arasında), göz yuvalarının (orbita) anormal bir konumda bulunması sonucu gözlerin birbirinden farklı seviyelerde veya açılarda olması (Orbital distopi).

    Cerrahi öncesi standart çok yönlü ve durağan-statik/hareketli-dinamik fotoğraflar alınır.

    Göstergeler:

    * Kırışıklık (kaz ayakları) ve alt göz kapağı fazla deri varlığı (dermatoşalazis),
    * Yaygın veya asimetrik cilt altı yağ öbekleri (steatoblefaron)
    * Belirgin nasojugal oluk: Nasojugal oluk, göz kapaklarının alt sınırının burun kenarı ile yanak arasındaki birleşim yerinde yer alan geçiş bölgedir. Bu saha göz altı koyu halkaların belirginleşerek derinleştiği sahadır. Bu oluklanma genellikle yaşlanma süreciyle birlikte, beslenme ve vitamin eksikliğinde veya fizyolojik olarak gençlerde stres, uykusuzluk ve yorgunluk dönemlerinde (sınav zamanı vb) daha belirgin ve koyu hale gelir. Göz altı torbalanmaları, koyu renk halka ve çukurluklar burada oluşurlar.
    * Infraorbital/malar deri veya derin doku çöküntüleri (akne Sekeli veya uzun süreli Roakutan tedavisine bağlı doku kayıpları)
    * Malar tümsekler, şişlik ve deri sarkmaları (festoon) muayene sonrası not alınır.

    Hangi durumlarda Alt Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Yapılmaz?

    * Gerçekçi (realistik) olmayan hasta hedef/beklentileri, Japon/Kırgız/Tilki göz vb.
    * Eşlik eden ciddi veya kontrol altında olmayan tıbbi durumlar veya ilaç kullanımı,
    * Aktif tiroid hastalığına bağlı kapak fizyolojisi değişikliğine neden olan oftalmopati varlığı
    •Tek taraflı veya bilateral göz kapağı düşüklüğü (ptosis) veya genetik veya travmatik kapak işlevsizlikleri,
    * Kontrolsüz veya tedavisiz bırakılmış kuru göz sendromu

    Cerrahi Teknik

    Alt göz kapak estetiği etkili cerrahi tedavisinde uygun teknik ve detaylar cerrahlar arasında değişiklik gösterebilir.
    İşaretlemeler genellikle hasta otururken yapılarak cerrahi çizim sonrası
    bölgeye lokal anestezik uygulanır.

    Alt göz kapağı blefaroplastisinde kullanılan tekniklerden biri olan transkonjunktival yaklaşım, alt göz kapağında fazla cilt olmayan ancak alt göz kapağında fazla yağ ve sarkması (fıtığı) olan hastalar için uygun bir seçenektir. Bu teknikte ciltte kirpik altı kesisi yerine kapak içinden (infratarsal) yapılan kesi nedeniyle dikiş izi kapak içinde bırakılır ve sütür alınmasına gerek yoktur.

    Cilt (kirpikaltı) yaklaşımı

    Kirpik altı (infracilier) kıvrımdan girilerek yapılan tekniktir. Ameliyat kesisi göz yanı kapak birleşim yerinden kaz ayağı orta çizgisi hattına kadar yaklaşık 5 mm. ilerletilir. Bu eknik, deri fazlalığı olan kişiler için daha uygundur. Hastadan, ciltteki kesi miktarını belirlemek için yukarı bakarken ağzını açması istenir ve ölçüme bağlı kalarak deri çıkarılır. Septuma kadar ilerleyen cerrahi diseksiyon sonucunda 3 kompartımanda bulunan fazla yağ kümeleri dikkatlice ve sınırlı çıkarılarak torbalanmaya (septal zayıflığa, fıtıklaşmaya) neden olan septal zayıflıklar orbita alt kemik zarına (periosta) tamir edilir. Daha sonra alt göz kapağının konumunu korumak veya yükseltmek amacıyla Lateral kanthopeksi adı verilen askı işlemi kalıcı dikişlerle yapılır ve fazla derinin çıkarılması sonucunda operasyon, cildin devamlı dikişle kapatılması ile sonlandırılır.

    İlave işlemler (ve veya uygulanabilir)

    Blefaroplasti yapmadan beraber tanı konan alt göz kapağı cilt sarkıklıkları, kapak askı (kanthopeksi) veya lateral kanthoplasti teknikleri ile önceden veya eş zamanlı giderilebilir.

    Hastadan elde edilen (otojen) Yağ transferleri, kapak altı (infraorbital) boşluklara ve kapağın yanak-burun kavşağına hacim kazandırmak için kullanılabilir.

    Tıbbi malzemeler (Alloplastik materyaller) orbital alt sınır kenarı ve elmacık kemiği (malar) implantları olarak hacim ve 3 boyutlu projeksiyon eksikliklerini iyileştirmek için tercih edilen diğer seçeneklerdir.

    Lazerle cilt soyma/yenileme veya sadece IPL, Mezoterapi gibi yenileme işlemleri ile kimyasal cilt soymalar (peeling), uygun adaylarda alt göz kapağı cilt kalitesini iyileştirir ve kırışıklık ve pigmentasyon bozukluklarını azaltabilir.

    Botulinum toksin enjeksiyonları, göz çevresi (periorbital) bölgesinde oluşan dinamik kırışıklıkları en aza indirir.

    Ameliyat sonrası süreç?

    * İlk 48 saatte cerrahiye bağlı travmatik şişliği azaltmak için genellikle soğuk kompresler uygulanması önerlir.
    * Ameliyat sonrası ilk birkaç gün antibiyotikli göz merhem veya damlalar uygulanması istenebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir.
    * Ameliyat sonrası birkaç gün veya hafta boyunca yoğun sportif aktivitelerden, hamam, buhar banyosu ve sauna gibi zorlayıcı ortamlardan kaçınılır.
    * Dikişler bir hafta sonra steristrip bantlar kaldırılarak alınır.

    Komplikasyonlar

    * Retrobulber (göz arkasına biriken) kanama, acil olarak ele alınması gereken nadir ancak ciddi bir komplikasyondur.
    * Kemözis, göz kapağının iç yüzeyinin şişmesidir. Gözde uyuşma, kızarıklık, şişme, sulanma gibi belirtilere neden olabilir.
    * Piyojenik granülom, apse formasyonu
    * Cilt altı yağ öbeklerinin düzeltilmesinde yetersizlik veya fazla düzeltmeye bağlı cilt çekilmesi
    * Lagophtalmos (gözün kapanmaması, ilk birkaç gün ödeme bağlı geçici oluşabilir)
    * İnferior oblik kas yaralanması / diplopi yani çift görmeye neden olur,
    * Belirgin (Hipertrofik) skar
    * Dikiş kistleri
    * Alt göz kapağı çekilmesi, alt blefaroplastinin potansiyel bir riskidir ve fazla cilt çıkarılması durumunda meydana gelir.
    * Ektropiyon, çekilme veya fazla deri çıkarılmasına bağlı deri eksikliğinden bağımsız olarak, gevşek alt göz kapağının askı işlemleriyle düzeltilmemesi veya cerrahi sonrası çekme kuvvetlerinin yetersiz kanthal destek sağladığı durumlarda meydana gelebilir. Klinik olarak kirpkler dışa doğru döner, oldukça nadir gözlenir.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align: center; color: #232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width: 100%; display: block; text-align: center; color: #fff !important;">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN