0312 284 86 76 0544 847 28 47

tepe-prime-logo
Home / Yaşama Sanatı  / Sağlık Kampı Günlükleri  / 2014 İlkbahar Yaz “Kene” Sezonu Açıldı

Bize Ulaşın

    Adınız (*)

    Epostanız (*)

    Telefon (*)

    Mesajınız

    2014 İlkbahar Yaz “Kene” Sezonu Açıldı

    Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKHA), “Hyalomma” cinsi kenelerle ile bulaşan bir viral hastalık.Mortalite oranı % 30, yani oldukça öldürücü orana sahip ve tehlikeli.

    kenecikDünyada ilk kez Kırım da (1944) rastlanmış, Türkiyelansmanı 2002.

    Bir susam tanesi kadar büyüklükte olan kene yer değiştirmek için “çıplak deriye” kıskaçlarıyla sıkıcı tutunuyor ve beslenmek için kan emiyor. Virüs kene içinde yaşam döngüsünü olgunlaştırıp insanda reenkarnasyonunu tamamlıyor. Bu nedenle kenelerin yaygın olduğu (nemli, sulak, sıcak) çayır, yabani otlak ve yeşil düzlüklerde (piknik ve kamp alanları) çıplak ayakla dolaşılmaması, çıplak bedenle toprağa uzanılmaması ilk alınması gereken önlem. Yani bu piknik alanları da “yan gelip yatma” alanları artık değil.
    Kene ısırığından (ilk 6 saatte uygun teknikle kene çıkarılırsa hastalık riski çok az) daha önemli bir konu, keneden kurtulmak için kenenin baş ve gövdesinden tutarak tutunduğu deriden çıkarılmaya zorlanması. Bu esnada kenenin sıkılmasıyla etrafa saçılan virüsler diğer insanlara bulaşıyor. Acil servisde görevli birçok sağlık görevlisinin bu yolla eldivensiz ve dikkatsizce keneyi çıkarmaya çalışırken enfekte olarak hayatını kaybettiğini biliyoruz. Çoğu kene, tutunduğu yerde “koyu renkli bir ben” olarak algılandığından (ısırması ve kan emmesi hissedilmez) çok geç farkedilebilir. Her açık hava etkinliği sonrası tüm bedende kene için gözlem yapılması çok önemli.

    Enfeksiyon belirtileri halsizlik, ateş, baş ağrısı, kırgınlık, kas ağrısı, ışığa duyarlılık, ajitasyon bazen kusma ile 1-3. günde başlıyor. Vücutta yaygın kanama odaklarının yaygınlaşması ile devam ediyor. İyileşme veya ölümle sonuçlanan ağır klinik tablo ise 2. haftada gerçekleşiyor. Ölüm nedeni iç organ yetmezliği ve durdurulamayan kanamalar. Enfeksiyon bir kez geçirildikten sonra kişi hastalığa bağışıklık kazanıyor. Aşısı (şimdilik) yok.

    Korunma için kenenin yaygın olduğu yerlerde, aktif mevsimlerde (nisan-ekim) kırsalda askerlik-arazi eğitim ve araştırma çalışmaları, avcılık, doğa sporları, piknik, kampçılık yaparken çıplak ayakla veya bedenle çalılık, ot ve yeşilliklere temas etmemek, bu alanlara giysilere veya deriye haşere kovucu (repellant) ve öldürücü (insektisit) uygulanması. Uzun bot giyilmesi mümkün değilse pantalonun çorap içine sıkıştırılmasıyla kenelere açık kapı bırakılmaması, kaynağı belirsiz olan yerlerden enfekte hayvan eti almamaya dikkat edilmesi sayılabilir.

    Mezbaha çalışanları, kasaplar, veterinerler ile sağlık çalışanları ilave risk alan meslek grupları. Kedi köpek gibi evcil hayvanları doğada serbest dolaşan kişilerin, güvercin gibi yerde yemlenen kuş besleyenlerin de dikkatli olması gerekiyor. Kene tutunduğu deriden çıkarılırken çevreye enfekte virüs bulaştırılmaması için asla zorlanmamalı kusturulmamalı, patlatılmamalı, ezilmemeli, arkadaşın üzerine kusturucu etkiye neden olabilecek deterjan kolonya, gazyağı, alkol, biber gazı (lütfen kişiselleştirmeyelim) gibi sıvılar kesinlikle dökülmemeli, sıkılmamalı.

    keneTedavi de etkinliği kesin gösterilmemiş olan Ribavirin (antiviral) kullanımı, bağışık kişilerden elde edilen serum takviyeleri ve destekleyici yaklaşımlar tercih edilmekte. Vakalar çoğunlukla Orta Anadoluve Orta Karadeniz bölgesinde yani Kelkit vadisi başta olmak üzere Tokat, Gümüşhane, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde sık görülmekte.

    Kene ile mücadelede, epidemik alanlarda kene düşmanı Peç tavuklarının köylülere dağıtılması gibi, Atom enerjisi önderliğinde yürütülen kısır kene projeleri de bulunuyor. Bu çabalara ilave olarak bu v diğer tüm hastalıklardan korunmada yüzyıllardır geçerli olan en etkin ve kalıcı tedavi seçeneği ise çok iyi bildiğiniz gibi hala “dikkat ve doğru bilgi”.

    Doç.Dr. Nedim Sarıfakıoğlu

    <h3 style="text-align:center; color:#232323 !important;">Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi</h3> <strong style="width:100%; display:block; text-align:center; color:#fff !important">Soru / Mesaj Gönderin</strong>




      Estetik Check-Up'tan geçmek İstiyorumEvetDaha Sonra

      X
      CHECK-IN
      Whatsapp
      Telefon